Babiččin králík na černo

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 králičí stehna
5 dkg slaniny
5 dkg másla
1 cibule (větší)
3 zrnka pepře
3 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce
3 bobkové listy
citronová kůra
vývar (příp. voda na podlévání)
sůl
citronová šťáva
1 mrkev (větší)
kousek celeru
povidla
perník (mletý)
sušené švestky
mandle
rozinky
mléko
smetana
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším kastrole rozehřejeme nakrájenou slaninu s kouskem másla, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zežloutnutí.

  2. Pak na rozpáleném tuku opečeme králičí stehna ze všech stran, aby se zatáhla.

  3. Přidáme koření, strouhanou citrónovou kůru, několik celých koleček citrónu včetně kůry.

  4. Zasypeme nastrouhanou kořenovou zeleninou a podlijeme vývarem nebo teplou vodou. Dusíme pod pokličkou a průběžně podléváme, až je maso měkké.

  5. Pak maso vyjmeme na horký talíř a přiklopíme jej, aby moc nevychladlo.

  6. Ze šťávy vyndáme všechna celá koření.

  7. Přidáme švestková povidla, asi 4 PL strouhaného perníku, zředíme mlékem nebo částečně smetanou a šťávu i se zeleninou rozmixujeme.

  8. Přidáme citrónovou šťávu a omáčku dochutíme podle své chuti povidly, můžeme to zahustit perníkem nebo naopak doředit smetanou.

  9. Do omáčky vrátíme králičí stehna, přidáme vypeckované sušené švestky, hrst rozinek a mandlí. Necháme společně pět minut provařit.

  10. Jako přílohu volíme jedině knedlíky, omáčka je vynikající po rozležení i druhý den. Na talíři ozdobíme plátkem citrónu a brusinkami, nebo rybízovým džemem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!