Avynčin domácí kečup
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 kg rajských jablíček krájená na měsíčky
- 4 jablka krájená na kousky i se slupkou (středy a stopky vykrájet)
- 2 větší cibule na kostičky
- velká snítka zelených bylinek (já měla celer)
- 1 lžička soli
- ocet
- 5 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
- 10 kuliček pepře
- 12 dkg krystalového cukru
- olej
Postup Avynčin domácí kečup
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji dáme opéct krájenou cibulku, ihned zeslabíme oheň a pomaličku opékáme za občasného míchání. Může to trvat třeba i 10 minut, ale pomalé pečení dá základu kečupu výbornou chuť. Chvilku před koncem opékání přisypeme k cibulce cukr, který necháme zkaramelizovat (pozor NESPÁLIT !).
Než se nám cibulka zkaramelizuje, zavážeme veškeré koření do plátýnka, abychom ho pak nemuseli lovit po jednom ven.
Nyní je čas dát rajčátka i jablka k cibulce. Zpočátku po troškách, abychom to stíhali pořádně rozmíchat, po rozmíchání tam šupneme celý zbytek i s veškerou šťávou z rajčátek, přihodíme snítku zelených bylinek, osolíme a pomalu vaříme. Var trvá cca hodinu, tak dlouho, až se zredukuje šťáva cca na polovinu i více. V průběhu vaření můžete šťouchadlem na brambory rozmačkávat měkkou zeleninu (ale myslím, že nutné to není). Ke konci ochutnáme a je-li dochutíme (sůl, cukr) a těsně před skončením varu ještě podle chuti okyselíme octem.
Když už je vše měkkounké, voda zredukovaná a mírně hustá, odstavíme ze sporáku. Vytáhneme balíček z kořením i pozůstatek zelené snítky. Tyčovým mixérem opatrně, abychom se nespálili, veškerou hmotu rozmixujeme pěkně do hladka a pak ještě propasírujeme přes síto.
Necháme vychladnout, naplníme do skleniček a zavaříme 15 minut na 90 stupňů. Já dělala kečup z necelých 3 kg rajčat a měla jsem 8 skleniček (viz foto)