Nivové věžičky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250-280 g vody
lžička cukru
1,5 – 2 lžičky soli
15-18 g čerstvého droždí
60 g másla (zcela změklého, nebo sádla)
220 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
Náplň:
75-100 g másla
150 g Nivy (strouhané)
pepř (podle potřeby)
– vše spolu dobře utřeme. Pro mužskou část rodiny můžeme přidat špetku pepře.

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 nestejné díly (3/4 a 1/4), každý vyválíme, potřeme utřenou náplní a smotáme.

  2. Nakrájíme na stejný počet dílků (nejlépe 8+8).

  3. Velké řezy jednou stranou omoučíme a položíme jí na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Lžící v každém uděláme mírný dolík, do něj vložíme malý řez a oba k sobě mírně přitiskneme.

  4. Necháme aspoň 30-40 minut kynout. Pak potřeme celou věžičku vejcem a posypeme strouhaným sýrem.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě při asi 180°C. Hotové věžičky ihned přendáme chladnout z plechu na mřížku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!