Nivové věžičky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250-280 g vody
- lžička cukru
- 1,5 – 2 lžičky soli
- 15-18 g čerstvého droždí
- 60 g másla (zcela změklého, nebo sádla)
- 220 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- Náplň:
- 75-100 g másla
- 150 g Nivy (strouhané)
- pepř (podle potřeby)
- – vše spolu dobře utřeme. Pro mužskou část rodiny můžeme přidat špetku pepře.
Postup Nivové věžičky
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 nestejné díly (3/4 a 1/4), každý vyválíme, potřeme utřenou náplní a smotáme.
Nakrájíme na stejný počet dílků (nejlépe 8+8).
Velké řezy jednou stranou omoučíme a položíme jí na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Lžící v každém uděláme mírný dolík, do něj vložíme malý řez a oba k sobě mírně přitiskneme.
Necháme aspoň 30-40 minut kynout. Pak potřeme celou věžičku vejcem a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při asi 180°C. Hotové věžičky ihned přendáme chladnout z plechu na mřížku.