Arašídové cukroví v různých tvarech
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g hladké mouky
- 100 g arašídů (nesolených)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla (nebo hery)
- 2 žloutky
- nugátová čokoláda (dle potřeby)
- cukr moučka
- vanilkový cukr (smíchat s normálním cukrem na obalení bochánků po upečení)
Postup Arašídové cukroví v různých tvarech
Postup přípravy receptu
-
Arašídy jemně nastrouháme, všechny sypké ingredience smícháme, přidáme na menší kusy nakrájené ztuhlé máslo nebo heru, žloutky a rukou zaděláme těsto do kompaktní hmoty. Můžeme nechat chvíli v chladu odležet.
Na bochánky si vytvoříme vždy z části těsta váleček, nakrájíme kousky a z nich uděláme kuličky. Klademe je na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, mírně je zmáčkneme a obráceným koncem vařečky poprášené moukou uděláme důlky.
Bochánky upečeme ve středně vyhřáté troubě, ihned po upečení je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a po vychlazení do důlku kápneme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.
Na květinky si taktéž vytvoříme váleček, ukrojíme kousky a na ně vytvoříme buď nějakým nástrojem nebo použijeme nějakou sklenici nebo vázu, která má zespodu na dně nějaké hlubší rýhy, mírně poprášíme moukou a uděláme otisk. Pak formičkou vypíchneme kytičku - viz foto s postupem.
Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Po vychladnutí uděláme z rozpuštěné čokolády střed kytičky. Tyto kytičky, jelikož se neobalují v cukru, tak jsou malinko méně sladké, což někomu vyhovuje.
Toto těsto se může taktéž klasicky vyválet a formičkami vypichovat tvary a po upečení slepovat např. nutelou. Pro zpestření povrchu můžeme použít a udělat otisk na vyválené těsto pomocí strukturovaných válečků.