Anglická vepřová játra s bramborovými dukátky a tatarskou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřových jater
- 6 plátků anglické slaniny
- 3 - 5 větších brambor
- 1 stroužek česneku
- worcester
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- Tatarská omáčka:
- 200 ml oleje
- 1 celé vejce
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citronové šťávy nebo octa
- pepř
- sůl
- 1 malá sladkokyselá okurka
- 1 stroužek česneku
- špetka pálivé papriky nebo kousek chilli
- 1/2 menší cibule
Postup Anglická vepřová játra s bramborovými dukátky a tatarskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme, brambory ve slupce uvaříme do poloměkka. Brambory oloupeme, stroužek česneku také oloupeme, brambory nakrájíme na silnější plátky a játra opepříme. Na sporák dáme dvě pánve, jednu s olejem a jednu suchou. Suchou po rozehřátí potíráme stroužkem česneku, dokud nezačne na pánvi hnědnout (česnek nezhořkne!). Jen jím vytřeme pánev a vyhodíme jej.
Na suchou pánev dáme opéct slaninu a mezitím na druhé pánvi opékáme brambory. Opečenou slaninu odložíme bokem na talířek, do pánve po opečené slanině přidáme trochu oleje a vložíme játra. Nejdříve je prudce opečeme z obou stran, pak zmírníme plamen a dopečeme. Když do největšího kousku trochu píchneme a nevytéká krev, přidáme slaninu, lehounce zastříkneme worcesterem a můžeme osolit.
Tatarská omáčka: Okurku, česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny najednou dáme do vyšší a užší nádoby a tyčovým mixérem pěkně odspodu, na plné otáčky, vytahujeme a mixujeme, dokud není omáčka hladká a hustá.
Na talíř dáme játra a slaninu, obložíme brambory, lehce podlijeme šťávou a přelijeme tatarkou.