Anglická vepřová játra s bramborovými dukátky a tatarskou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřových jater
6 plátků anglické slaniny
3 - 5 větších brambor
1 stroužek česneku
worcester
sůl
pepř
olej na smažení
Tatarská omáčka:
200 ml oleje
1 celé vejce
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžička citronové šťávy nebo octa
pepř
sůl
1 malá sladkokyselá okurka
1 stroužek česneku
špetka pálivé papriky nebo kousek chilli
1/2 menší cibule

Postup přípravy receptu

  1. Játra očistíme, brambory ve slupce uvaříme do poloměkka. Brambory oloupeme, stroužek česneku také oloupeme, brambory nakrájíme na silnější plátky a játra opepříme. Na sporák dáme dvě pánve, jednu s olejem a jednu suchou. Suchou po rozehřátí potíráme stroužkem česneku, dokud nezačne na pánvi hnědnout (česnek nezhořkne!). Jen jím vytřeme pánev a vyhodíme jej.

  2. Na suchou pánev dáme opéct slaninu a mezitím na druhé pánvi opékáme brambory. Opečenou slaninu odložíme bokem na talířek, do pánve po opečené slanině přidáme trochu oleje a vložíme játra. Nejdříve je prudce opečeme z obou stran, pak zmírníme plamen a dopečeme. Když do největšího kousku trochu píchneme a nevytéká krev, přidáme slaninu, lehounce zastříkneme worcesterem a můžeme osolit.

  3. Tatarská omáčka: Okurku, česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny najednou dáme do vyšší a užší nádoby a tyčovým mixérem pěkně odspodu, na plné otáčky, vytahujeme a mixujeme, dokud není omáčka hladká a hustá.

  4. Na talíř dáme játra a slaninu, obložíme brambory, lehce podlijeme šťávou a přelijeme tatarkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!