Žitný chleba se záparou a mákem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- zápara:
- 120 g žitné velice hrubě mleté mouky nebo šrotu
- 120 g vřelé vody
- – zalijeme horkou vodou, dobře promícháme necháme zakryté vychladnout
- rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- dále:
- 230 g žitné chlebové mouky
- 170 g vody
- 50 g celého máku
- 2 lžičky soli
Postup Žitný chleba se záparou a mákem
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin předem uděláme rozkvas a necháme ho zakrytý pracovat v teple místnosti.
Do hotového rozkvasu přidáme záparu a ostatní surroviny a umícháme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).
Žitné chleby krájíme až 12-24 hodin po jejich upečení. Zato vydrží velice dlouho vláčné.