Žitný chleba se záparou a mákem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

zápara:
120 g žitné velice hrubě mleté mouky nebo šrotu
120 g vřelé vody
– zalijeme horkou vodou, dobře promícháme necháme zakryté vychladnout
rozkvas:
30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
dále:
230 g žitné chlebové mouky
170 g vody
50 g celého máku
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem uděláme rozkvas a necháme ho zakrytý pracovat v teple místnosti.

  2. Do hotového rozkvasu přidáme záparu a ostatní surroviny a umícháme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).

  3. Žitné chleby krájíme až 12-24 hodin po jejich upečení. Zato vydrží velice dlouho vláčné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!