Žemlovka s jablky a tvarohem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

50 g hrozinek
3 jablka
4 rohlíky
500 ml mléka
2 vejce
1 tvaroh tučný ve vaničce
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička Maizeny
mletá skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Formu na pečení vymažeme máslem nebo Ramou.

  2. Hrozinky přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou.

  3. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubé nudličky.

  4. Rohlíky z předešlého dne nakrájíme na plátky.

  5. V troše mléka vidličkou rozšleháme vejce a poté přilijeme zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dáme 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.

  6. Hrozinky necháme okapat na sítu.

  7. Lehce vymačkané (o bok mísy)plátky rohlíku rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky.

  8. Připravíme si tvaroh.

  9. Vejce s cukrem rozmícháme, přidáme tvaroh a maizenu a po rozmíchání přidáme polovinu okapaných hrozinek.

  10. Z jablek lehce vymačkáme šťávu (nemusíme) a rozložíme je na plátky rohlíků.

  11. Jablka urovnáme, posypeme je zbývajícími hrozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Vše ve formě zalijeme připraveným tvarohem a zakryjeme namočenými plátky z rohlíku.

  12. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby.

  13. Pečeme při 180°C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Upečenou rozdělíme na porce a na talíři bohatě pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!