Žemlovka s jablky a tvarohem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 50 g hrozinek
- 3 jablka
- 4 rohlíky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 1 tvaroh tučný ve vaničce
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička Maizeny
- mletá skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce másla
Postup Žemlovka s jablky a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Formu na pečení vymažeme máslem nebo Ramou.
Hrozinky přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou.
Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubé nudličky.
Rohlíky z předešlého dne nakrájíme na plátky.
V troše mléka vidličkou rozšleháme vejce a poté přilijeme zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dáme 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.
Hrozinky necháme okapat na sítu.
Lehce vymačkané (o bok mísy)plátky rohlíku rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky.
Připravíme si tvaroh.
Vejce s cukrem rozmícháme, přidáme tvaroh a maizenu a po rozmíchání přidáme polovinu okapaných hrozinek.
Z jablek lehce vymačkáme šťávu (nemusíme) a rozložíme je na plátky rohlíků.
Jablka urovnáme, posypeme je zbývajícími hrozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Vše ve formě zalijeme připraveným tvarohem a zakryjeme namočenými plátky z rohlíku.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme při 180°C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou. Upečenou rozdělíme na porce a na talíři bohatě pocukrujeme.