Zelný eintopf s vepřovým masem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové plece, krkovice nebo libového bůčku
3-4 cibule
sádlo nebo olej
sůl
pepř mletý
1 plnější lžíce papriky - sladké
1 lžíce grilovacího koření
140 g rajského protlaku
cca 500 ml vývaru, dle potřeby
600 g hlávkového zelí - na nudličky pokrájeného
smetana ke šlehání nebo zakysaná - není nutná
hladká mouka nebo Solamyl - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájené cibule dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme za občasného promíchání, než se vysmaží šťáva z masa. Pak zasypeme paprikou, kořením, přidáme protlak a ještě krátce (aby paprika nezhořkla,) vše osmažíme.

  2. Přilijeme vývar a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí a dále dusíme do úplného změknutí masa i zelí. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.

  3. Pokud použijeme zelí rané, bude doba dušení kratší a pokud pozdní, doba dušení je delší.

  4. Jestliže nechceme zahušťovat moukou, můžeme tekutinu zredukovat vařením bez poklice na potřebné množství nebo přidat trochu solamylu rozmíchaného v malém množství vody, nebo přistrouháme jednu bramboru najemno. Pokud zahušťujeme, tak ještě krátce eintopf provaříme.

  5. Do eintopfu můžeme také vmíchat šlehačku nebo zakysanou smetanu (tu již nevaříme, aby se nesrazila). Také hotový eintopf můžeme na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany. Vše dle chuti každého.

  6. Podáváme s knedlíky, noky nebo chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!