Zelný eintopf s vepřovým masem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové plece, krkovice nebo libového bůčku
- 3-4 cibule
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- 1 plnější lžíce papriky - sladké
- 1 lžíce grilovacího koření
- 140 g rajského protlaku
- cca 500 ml vývaru, dle potřeby
- 600 g hlávkového zelí - na nudličky pokrájeného
- smetana ke šlehání nebo zakysaná - není nutná
- hladká mouka nebo Solamyl - není nutný
Postup Zelný eintopf s vepřovým masem
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájené cibule dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme za občasného promíchání, než se vysmaží šťáva z masa. Pak zasypeme paprikou, kořením, přidáme protlak a ještě krátce (aby paprika nezhořkla,) vše osmažíme.
Přilijeme vývar a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí a dále dusíme do úplného změknutí masa i zelí. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Pokud použijeme zelí rané, bude doba dušení kratší a pokud pozdní, doba dušení je delší.
Jestliže nechceme zahušťovat moukou, můžeme tekutinu zredukovat vařením bez poklice na potřebné množství nebo přidat trochu solamylu rozmíchaného v malém množství vody, nebo přistrouháme jednu bramboru najemno. Pokud zahušťujeme, tak ještě krátce eintopf provaříme.
Do eintopfu můžeme také vmíchat šlehačku nebo zakysanou smetanu (tu již nevaříme, aby se nesrazila). Také hotový eintopf můžeme na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany. Vše dle chuti každého.
Podáváme s knedlíky, noky nebo chlebem.