Zelňačka z uzeného vývaru a masa
Recepty, PolévkySuroviny
- 1,5-2 l vývaru z uzeného kolene, masa nebo žeber
- obrané vařené maso
- 1 sklenice kysaného zelí (- 640 g)
- 3 brambory
- cibule
- 1 lžíce másla
- hl. mouka
- 1 lžička mleté papriky
- 100 ml sladké smetany
- kysaná smetana na ozdobu
- kmín
- sůl
- pepř
Postup Zelňačka z uzeného vývaru a masa
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit se solí zvlášť do hrnce. Vývar přivedeme k varu a přidáme zelí i s nálevem. Společně uvaříme s kmínem a solí (s tou opatrně, vývar už bývá dost slaný).
Cibuli nakrájíme na drobno a pěníme na másle. Zasypeme paprikou a krátce orestujeme. Jíšku přidáme k zelí a povaříme. Před koncem vsypeme uvařené brambory, nakrájené maso a přilijeme sladkou smetanu.
Společně necháme jen chviličku povařit, aby se smetana nesrazila. Dochutíme, případně dosladíme, pokud je zelí moc kyselé. Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany.