Zelený květák s bramborem dušený v zakysance
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 květák
- 2 větší brambory
- 2 bobkové listy
- pár kuliček černého pepře
- nové koření
- špetka muškátového květu
- sůl
- 180 g zakysané smetany
- 50 g hladké mouky
- 60 g másla (na jíšku)
- 2 vařená vejce
- jarní cibulka
- pažitka
- kopr
- petrželka
Postup Zelený květák s bramborem dušený v zakysance
Postup přípravy receptu
-
Květák a brambory očistíme. Květák rozdělíme na růžičky, brambory nakrájíme na osminky. Vložíme do vroucí vody, kam dáme i veškeré koření a mírným varem vaříme do poloměkka (cca 15 minut).
Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, zředíme vývarem z vařené zeleniny, mícháme do hladké konzistence a povaříme ještě 15 minut.
Poté vlijeme rozšlehanou smetanu s troškou horkého vývaru (omáčka se nesrazí). Vložíme zeleninu a dodusíme asi 5 minut (do požadovaného změknutí).
Dochutíme, vypneme sporák a ještě necháme 5 minut spojit chutě. Na talíři bohatě posypeme cibulkou, pažitkou, koprem apod. Větším jedlíkům do omáčky přidáme vařené vejce nakrájené na čtvrtky.