Zelený květák s bramborem dušený v zakysance

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
2 větší brambory
2 bobkové listy
pár kuliček černého pepře
nové koření
špetka muškátového květu
sůl
180 g zakysané smetany
50 g hladké mouky
60 g másla (na jíšku)
2 vařená vejce
jarní cibulka
pažitka
kopr
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Květák a brambory očistíme. Květák rozdělíme na růžičky, brambory nakrájíme na osminky. Vložíme do vroucí vody, kam dáme i veškeré koření a mírným varem vaříme do poloměkka (cca 15 minut).

  2. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, zředíme vývarem z vařené zeleniny, mícháme do hladké konzistence a povaříme ještě 15 minut.

  3. Poté vlijeme rozšlehanou smetanu s troškou horkého vývaru (omáčka se nesrazí). Vložíme zeleninu a dodusíme asi 5 minut (do požadovaného změknutí).

  4. Dochutíme, vypneme sporák a ještě necháme 5 minut spojit chutě. Na talíři bohatě posypeme cibulkou, pažitkou, koprem apod. Větším jedlíkům do omáčky přidáme vařené vejce nakrájené na čtvrtky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!