Zeleninový guláš s uzeninou a fazolí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 100 g špeku
- 240 g cibule (2 velké)
- 50 g česneku (2 velké stroužky)
- 200 g pikantní klobásy Maďarská apod.
- 400 g salámu
- 300 g rajčat
- 150 g mrkve (1 středně velká)
- 400 g brambor (2 velké)
- 80 g červená paprika
- 80 g žlutá paprika
- 80 g zelená paprika
- 420 g červených fazolí ve slaném nálevu (můžeme vynechat)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 3 velké prolisované stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- nasekané lístky petržele
Postup Zeleninový guláš s uzeninou a fazolí
Postup přípravy receptu
-
Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodu, sloupneme a nakrájíme na kousky. Mrkev a jednu bramboru nakrájíme na drobné kostičky, druhou před dokončením guláše nastrouháme na drobných slzičkách. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli nadrobno a česnek na tenké plátky. Klobásu nakrájíme na kolečka, salám na větší kostky a špek na drobné kostičky.
Do kastrolu dáme vyškvařit špek. Po vyškvaření ho z kastrolu odložíme stranou a do menšího kastrůlku slijeme část vyškvařenéto tuku.
V kastrolu orestujeme cibuli a česnek, přidáme všechnu uzeninu a necháme prudce cca 3minuty osmažit. Přidáme rajčata, bramboru, mrkev, koření, nálev z fazolí a podlijeme vodou. Zlehka osolíme, promícháme a zakryté poklicí dusíme slabým varem 1 0minut.
Poté přidáme papriky, nastrouhanou bramboru, malinko podlijeme horkou vodou a za občasného promíchání dusíme 10 minut. 5 minut před koncem přidáme fazole, prolisovaný česnek, vyškvařený špek a dovaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Na talíři posypeme petrželkou a podáváme s pečivem.