Zeleninovo-slaninové chlebové placičky s křenovým dipem

Recepty, Ostatní

Suroviny

Na hlavní těsto:
400 g staršího chleba
300 ml zeleninového bujónu (z kostky)
5 pl hladké mouky
4 prolisované stroužky česneku
3 pl nakrájené pažitky
1 kl soli
1 vejce
Na přídavek do těsta:
150 g gazdovské slaniny
1 pl oleje
1 větší cibule
7 menších hlaviček žampionů
4 řapíky celeru
1/2 masité červené papriky
1/2 masité žluté papriky
špetka mletého pepře
Na křenový dip:
3 pl hořčičné omáčky s pepřem
2 pl tatarské omáčky
2 pl najemno nastouhaného křenu
5 pl sladké 12% smetany

Postup přípravy receptu

  1. Chleba nakrájíme na kostky, zalijeme bujónem a necháme vsáknout.

  2. Mezitím si očistíme všechnu zeleninu.

  3. Cibuli a papriky nakrájíme nadrobno, řapíky na jemné půlkolečka a žampiony na menší plátky.

  4. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a vložíme do hrnce s rozehřátým olejem na chvíli osmažit.

  5. Přidáme cibuli a cca 3minutky restujeme.

  6. Poté přidáme zbývající nakrájenou zeleninu, lehce opepříme, promícháme, pod pokličkou na mírném plameni dusíme 10minut a necháme trochu schládnout.

  7. Do bujónem nasáklého chleba přidáme mouku, vejce, česnek, pažitku a sůl a pořádně promícháme.

  8. Dále přidáme mírně schládnutou podušenou směs, znova vše promícháme a lžící tvarujeme do rozehřátého oleje na pánvici menší placičky, které po obou stranách smažíme do zlatavé barvy. Podáváme se zeleninovou oblohou, nebo s křenovým dipem. Každou placičku můžeme dozdobit křenou čepičkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!