Zdravější ořechový dort s mascarpone, čokoládou a banány

Recepty, Dorty

Suroviny

300 g mletých ořechů (já dala směs 70 % vlašské, 10 % mandle, 10 % lískové, 10 % kešu a propašovala jsem k nim i něco slunečnicových semínek)
300 g polohrubé mouky
300 ml kvalitního rostlinného oleje
100 g agáve nebo jiného sladidla
200 ml vlažné vody
špetka soli
4 vejce
Čoko-krém:
200 g kvalitní čokolády
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
1 lžíce kakaového másla (nemusí být)
1-2 lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
250 g Mascarpone (opravdové kvalitní, s náhražkou to moc nejde, nemá správnou konzistenci ani chuť)
podle potřeby dochutit rumem
dosladit Agáve sirupem nebo jiným sladidlem
Banánový krém:
1 opravdu dobře zralý banán
50 ml smetany ke šlehání
150 g Mascarpone (opravdové kvalitní, s náhražkou to moc nejde, nemá správnou konzistenci ani chuť)
1 lžíce chia semínek
Ozdoby na dortech:
ořechy
kandované třešně
ovesná medová kolečka pocákaná čokoládou
kukuřičné tyčinky namočené v čokoládě
špaldové křupky obalené v čokoládě a zasypané mletými oříšky
Použila jsem čokoládovou hmotu na krém...tím se trochu čokolády do krému odebralo, ale nijak mu to nevadilo:)

Postup přípravy receptu

  1. Než se pustíme do těsta, rozehřejeme si troubu. Abychom nemuseli použít nezdravá kypřidla, vyšleháme si pevný sníh z bílků se špetkou soli, v druhé míse vyšleháme žloutky, do kterých pomalu přidáváme sirup a vodu a šleháme, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové pěny opatrně přimícháme ostatní suroviny - nejdřív tekuté, nakonec sníh z bílků. Pracujeme rychle a těsto nenecháme zbytečně ležet, jakmile je hotové, hned ho dáme péct, aby nám nespadlo.

  2. Pečeme ve formě vystlané peč.papírem asi 25 min při 180°C...zkoušíme špejlí.

  3. Korpus neobsahuje kypřidla, takže už nijak nezvětší objem a je takový hutný....pokud ho chcete mít křehčí a víc dortový, přidejte 2 pol.lžíce jedlé sody.

  4. Čoko krém: Čokoládu s cukrem, kokosovým olejem a kakaovým máslem opatrně a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Když je hmota hladká, odstavíme a za občasného promíchání necháme vychladnout. Vychladlou, ale ještě tekutou čokoládovou hmotu přidáme k mascarpone a promícháme - nešlehat!!! mascarpone by ztratilo svou pevnou konzistenci a místo krému bychom měli omáčku:) Podle potřeby dosladíme, přidáme rum a dáme vychladit. Před použitím je potřeba krém vyndat z lednice, alespoň hodinu dopředu, jinak nepůjde mazat, jak bude ztuhlý.

  5. Banánový krém: Banány rozmačkané vidličkou, mascarpone a šlehačkou spojíme, vmícháme semínka a krém dáme vychladit....opět pozor na mascarpone, aby neztratilo svou pevnost! Tento krém stačí vytáhnout z lednice cca půl hodiny před použitím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!