Květákovo-cizrnové placky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na cca 4 porce:
- 200 g květáku
- 5 vrchovatých lžic vařené cizrny (použijte předvařenou z plechovky a nebo uvařte sušenou)
- 5 lžic cizrnového nálevu (pokud jste nepoužili plechovku, nahraďte vodou)
- 150 g celozrnné špaldové mouky (klidně použijte klasiku, ale bude jí zřejmě potřeba trošku víc)
- 2 vejce
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 stroužek česneku
- hrst sekaných bylinek (použila jsem pažitku a petrželku)
- sůl dle chuti
Postup Květákovo-cizrnové placky
Postup přípravy receptu
-
Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka (trvá to přibližně 10 minut). Ty poté umístěte do mixeru společně s cizrnou, nálevem, stroužkem česneku a dvěma žloutky. Rozmixujte na hladkou kaši.
Do ní přisypejte mouku, sekané bylinky, sezamová semínka a osolte. Na závěr ještě sníh ušlehaný z bílků. Těsto má konzistenci třeba hustější bublaniny nebo nočků, nedá se z něj přímo tvarovat, ale nemělo by to ničemu vadit.
Lžící jsem dělala bobky na rozpálenou pánev a takto jsem placičky smažila. Pokud budete chtít zdravější variantu, jistě půjdou stejným způsobem i upéct v troubě. Nedělejte placičky vyšší než zhruba jeden centimetr, pravděpodobně by se dobře nepropekly.
Servírovat můžete třeba s bramborovou kaší nebo jen tak, s dipem z bílého jogurtu a bylinek.