Celozrnné jahodové knedlíky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Na cca 10 knedlíčků (2 dospělé a 1 dětská porce):
- 200 g tvrdého tvarohu
- 70 g špaldové celozrnné mouky (samozřejmě s klidem můžete nahradit i klasickou bílou hrubou)
- 40 g cukru moučka
- 1 vejce
- jahody dle potřeby
- Na jahodovo-mátový přeliv:
- 200 g jahod
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžička moučkového cukru
- cca 15 větších lístků máty
Postup Celozrnné jahodové knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinout. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku).
Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty.