Zapékaná okurka
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 větší okurka
- citronová šťáva
- sůl
- mletý pepř
- 25 g celozrnného kuskusu
- 50 ml vývaru
- 1 lžička másla
- 1 malé rajče
- 1/4 menší cibule
- 1/4 červené papriky
- 30 g strouhaného 40% sýra
- 1 vejce
- 1 lžíce nařezané na kousky bazalky
- pár kousků másla na vrch cukety
- 1 lžíce oleje na vymazání pečícího papíru
Postup Zapékaná okurka
Postup přípravy receptu
-
Okurku na vrchu odkrojíme a lžičkou vydlabeme dužinu na 0,5 cm. Vnitřek okurky osolíme. Kuskus zalijeme vroucím vývarem nebo osolenou vodou a necháme nejméně 5 minut nabobtnat, pak do něj vmícháme máslo. Do misky dáme kuskus, nakrájené rajče, papriku, cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, bazalku, sůl, mletý pepř a promícháme.
Z vydlabané, osolené okurky odstraníme šťávu, kterou pustila a potřeme citronovou šťávou. Naplníme ji směsí, poklademe kousky másla a dáme do olejem vymazaného pečícího papíru do formy na biskupský chlebíček péci do vyhřáté trouby na 200°C asi 40-50 minut dozlatova. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit. Podáváme samotné, jako lehkou večeři.