Zapečený květák v parmezánovém bešamelu

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
50 g másla
50 g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 lžička sušených italských bylinek nebo italské kořenící směsi
1/2 lžičky sladké mleté papriky
100 g parmezánu
sůl a pepř
olivový olej na vymazání pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Mezitím připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a zalijeme mlékem. Provaříme asi 5 minut, pokud je moc hustý, rozředíme trochu vodou, aby to nebyla hustá kaše. Bešamel ochutíme směsí italských bylinek nebo italskou kořenící směsí, mletou sladkou paprikou, solí a pepřem.

  2. Květák rozložíme do menšího pekáčku vymazaného olivovým olejem (můžeme zlehka pomačkat šťouchadlem na brambory, aby byla všude rovnoměrná vrstva, ale není to nutné), pak ho přelijeme hotovým bešamelem a navrch rovnoměrně navrstvíme nahrubo nastrouhaný parmezán.

  3. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů dozlatova. Ideální přílohou je rýže, vařené brambory, ale třeba i bramborová kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!