Zapečený květák v parmezánovém bešamelu
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 květák
- 50 g másla
- 50 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 1 lžička sušených italských bylinek nebo italské kořenící směsi
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 100 g parmezánu
- sůl a pepř
- olivový olej na vymazání pekáčku
Postup Zapečený květák v parmezánovém bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Mezitím připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a zalijeme mlékem. Provaříme asi 5 minut, pokud je moc hustý, rozředíme trochu vodou, aby to nebyla hustá kaše. Bešamel ochutíme směsí italských bylinek nebo italskou kořenící směsí, mletou sladkou paprikou, solí a pepřem.
Květák rozložíme do menšího pekáčku vymazaného olivovým olejem (můžeme zlehka pomačkat šťouchadlem na brambory, aby byla všude rovnoměrná vrstva, ale není to nutné), pak ho přelijeme hotovým bešamelem a navrch rovnoměrně navrstvíme nahrubo nastrouhaný parmezán.
Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů dozlatova. Ideální přílohou je rýže, vařené brambory, ale třeba i bramborová kaše.