Pečené vepřové plátky se sýrovým nádivkovým překvapením
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového masa (kýta, krkovice)
- olej
- 1 větší cibule nebo menší pórek
- sůl
- pepř
- saturejka
- petrželka
- hrubozrnná hořčice podle množství masa
- (může být i hrstka sušených, namočených hub) - není nutné
- Nádivkové sýrové překvapení na maso:
- 2 vejce
- 100 g Nivy
- 100 g Balkánského sýru
- 80 g Hermelínu
- (nebo Olomouckých tvarůžků)
- 1 bílý jogurt (nebo zakysaná smetana)
- bylinky:
- petrželka
- saturejka
- libeček
- strouhanka na zahuštění podle potřeby
Postup Pečené vepřové plátky se sýrovým nádivkovým překvapením
Postup přípravy receptu
-
Maso kuchyňsky upravíme, pokrájíme na plátky, trochu naklepeme, okořeníme podle každého (solí, petrželkou, saturejkou, pepřem) a potřeme z obou stran hrubozrnnou hořčicí.
Plátky na stranách nařízneme a opečeme na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran.
Opečené plátky přendáme a rozprostřeme do pekáčku, posypeme kolečky cibule a podlijeme malým množstvím vývaru.
Pečeme v zakrytém pekáčku v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
Mezitím připravíme sýrové nádivkové překvapení na masové plátky:
Smícháme všechny nastrouhané sýry, přidáme vejce, jogurt (nebo zakysanou smetanu), přisypeme bylinky a podle potřeby zahustíme trochou strouhanky.
Zamícháme, takto připravenou nádivku rozložíme lžící na jednotlivé plátky masa a necháme zapéci cca na 15 minut dozlatova. Pokud nám zůstane sýrové nádivkové překvapení, můžeme v něm třeba večer obalit chleba. Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchaným bramborem a zeleninou.