Zapečený květák s rajčaty a krémovým bešamelem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 hlávka květáku
6 středních brambor
1 velká cibule (pórek,jarní cibulka)
sůl
pepř
4 cherry rajčátka (může být klidně víc, i velká rajčata)
2 vejce
3 polévkové lžíce hladké mouky
Kousek z kostky másla (2 cm plátek)
1 smetana na vaření (250 ml)
3 polévkové lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, propláchneme (je dobré ho nechat namočený 5 minut ve vodě, vyplaví se z něj případné nečistoty) a pokrájíme. Uvaříme v osolené vodě přibližně 10 minut tak, aby nebyl úplně měkký.

  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme, uvaříme klasicky jak je známe (10 minut).

  3. Do mísy dáme pokrájený květák, brambory buď pokrájené na malé kousky nebo protlačené přes sítko, přidáme na jemno krájenou cibuli (pórek), osolíme, opepříme (koření se nebojíme).

  4. Plech nebo zapékací mísu vymažeme olejem, nasypeme květák s bramborami, zalijeme rozšlehanými vejci.

  5. Na hlubší pánvi nebo v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme a hned přibližně po půl minutce zalijeme smetanou (může být i mléko) - říkáme tomu bešamel. Necháme zlehka probublat a odstavíme. Tímto bešamelem zalijeme směs brambor a květáku, nahoře poklademe krájenými rajčaty (zlehka je zatlačíme do směsi aby se zapekly) a pečeme v troubě na střední výkon přibližně 15 - 20 minut. Já zapékala v dortové formě a bylo to super.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!