Zapečené palačinky plněné chřestovým bešamelem a šunkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 svazek zeleného chřestu
- sůl
- 70 g sýra gruyére
- 100-150 g dobré šunky (klidně sušené, je výrazná)
- olej
- Palačinky:
- 1/2 l mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- Bešamel:
- 1/2 l mléka
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- sůl, pepř
Postup Zapečené palačinky plněné chřestovým bešamelem a šunkou
Postup přípravy receptu
-
Těsto na palačinky vymícháme dohladka a necháme chvíli odležet. Pak na olejem potřené pánvi smažíme tenké palačinky. Skládáme je na sebe a udržujeme teplé. Pekáček nebo zapékací misku vytřeme olejem.
Z chřestu odlomíme špičky, zbytek šetrně oloupeme škrabkou, nedřevnaté části nakrájíme na asi 1 cm silné kousky (slupky a dřevnaté konce uvaříme a vývar použijeme do některé zeleninové polévky). Blanšírujeme v osolené vodě asi 98°C horké asi 15 minut nebo do změknutí.
Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a vymícháme hustou a hladkou bešamelovou omáčku, ochutíme solí a pepřem. Povaříme asi 5 minut.
Kousky chřestu promícháme s 2/3 bešamelu. Palačinky jednu po druhé potřeme chřestovým bešamelem, položíme plátky šunky a zatočíme. Naplněné palačinky rovnáme do pekáčku.
Povrch potřeme zbylým bešamelem, posypeme nastrouhaným sýrem. Ozdobíme odloženými hlavičkami chřestu. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15-20 minut - do zčervenání povrchu. Podáváme se zeleninovým salátem.