Kuře na paprice v tlakovém hrnci
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí stehna (nebo jiné části kuřete)
- 1 cibule
- 175-200 g husté zakysané bio smetany
- cca1 lžíce hladké mouky (anebo lépe tapiokové)
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička-1 lžíce rajského protlaku
- 1/3 lžičky pálivé papriky
- 1/3-1/2 lžičky kari koření
- 1/3 lžičky kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- cca 1/3 lžíce Podravky Natura anebo jen sůl
- trochu přepuštěného másla nebo oleje (anebo mix obojího)
- cca 300 ml vody
Postup Kuře na paprice v tlakovém hrnci
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme a nakrájíme na drobno cibuli a dáme do tlakového hrnce na rozpuštěné máslo (nebo olej) zesklovatět.
Mezitím porce kuřete stáhneme z kůže a opláchneme je.
Jakmile cibule zesklovatěla, přidáme porce kuřete, zasypeme paprikami, kurkumou a kari kořením. Krátce zpěníme (osmahneme) a následně přilijeme vodu (cca 300 ml).
Přidáme rajský protlak, Podravku Naturu (nebo jen sůl) a lehce opepříme. Uzavřeme tlakový hrnec a takto vaříme 25-30 minut.
Jakmile je kuře hotové, sundáme poklici, vyndáme porce kuřete na talíř. Do kelímku se smetanou přidáme cca 2 lžíce právě uvařené šťávy, promícháme. Do hrnce přidáme cca1 lžíci mouky, muškátový oříšek, a vše řádně promícháme metličkou anebo ponorným mixérem. Je-li omáčka moc hustá, přidáme trošku vody, anebo naopak trošku mouky. Povaříme (a promícháváme) cca 5 min, na závěr přidáme smetanu. Poté dáme zpět porce kuřete, aby se znovu řádně prohřály.
Dodatek: rajský protlak, kurkuma, kari a muškátový oříšek, dají omáčce dobrou barvu i chuť. Podáváme s přílohou, jak kdo má rád, já jsem přidal rýžová kolínka.