Zapečené cuketové střapáčky s křupavou sýrovou krustou a koprem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

300 g brambor
250 g mrkve
450-500 g cuket
3-4 snítky kopru
1/2 svazku pažitky
2 vejce
130 g hladké mouky (nebo podle každého)
2 Pl bramborového škrobu
sůl
pepř
špetka muškátového květu
4 Pl oleje
130-140 g strouhaného sýra (Čedar nebo mix několika tvrdých sýrů)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory i mrkev oloupeme, omyjeme. Cukety omyjeme, podélně rozřízneme a všechna semínka vydlabeme lžičkou. Brambory, mrkev a cukety nastrouháme nahrubo.

  2. Kopr i pažitku opláchneme a vodu otřepeme. Z kopru odstraníme hrubší stonky a zbytek pokrájíme společně pažitkou nadrobno.

  3. Z nastrouhané zeleniny lehce vymačkáme vodu. Do mísy k zelenině rozklepneme vejce, poté přisypeme mouku i škrob, přidáme bylinky, osolíme, dochutíme pepřem a muškátovým kořením a řádně promícháme.

  4. V pánvi si rozehřejeme olej a naběračkou postupně nabíráme barevné zeleninové těstíčko, ze kterého pak tvoříme na pánvi malé hromádky, které naběračkou zploštíme na placičky. Opékáme je asi 3-6 minut.

  5. Troubu si předehřejeme na 180-200°C. Placičky vyjmeme z pánve, odsajeme přebytečný tuk kuchyňským ubrouskem a naskládáme je na plech, pokrytý pečícím papírem.

  6. Placičky posypeme nakonec nastrouhaným čedarem nebo jiným tvrdým sýrem a zapečeme je ještě na cca 5-7 minut v troubě nebo je pečeme až do chvíle, dokud se sýr na placičkách neroztaví.

  7. Cuketové střapáčky (dukátky) můžeme posypat před podáváním bylinkami nebo barevnou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!