Zapečené cuketové střapáčky s křupavou sýrovou krustou a koprem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 300 g brambor
- 250 g mrkve
- 450-500 g cuket
- 3-4 snítky kopru
- 1/2 svazku pažitky
- 2 vejce
- 130 g hladké mouky (nebo podle každého)
- 2 Pl bramborového škrobu
- sůl
- pepř
- špetka muškátového květu
- 4 Pl oleje
- 130-140 g strouhaného sýra (Čedar nebo mix několika tvrdých sýrů)
Postup Zapečené cuketové střapáčky s křupavou sýrovou krustou a koprem
Postup přípravy receptu
-
Brambory i mrkev oloupeme, omyjeme. Cukety omyjeme, podélně rozřízneme a všechna semínka vydlabeme lžičkou. Brambory, mrkev a cukety nastrouháme nahrubo.
Kopr i pažitku opláchneme a vodu otřepeme. Z kopru odstraníme hrubší stonky a zbytek pokrájíme společně pažitkou nadrobno.
Z nastrouhané zeleniny lehce vymačkáme vodu. Do mísy k zelenině rozklepneme vejce, poté přisypeme mouku i škrob, přidáme bylinky, osolíme, dochutíme pepřem a muškátovým kořením a řádně promícháme.
V pánvi si rozehřejeme olej a naběračkou postupně nabíráme barevné zeleninové těstíčko, ze kterého pak tvoříme na pánvi malé hromádky, které naběračkou zploštíme na placičky. Opékáme je asi 3-6 minut.
Troubu si předehřejeme na 180-200°C. Placičky vyjmeme z pánve, odsajeme přebytečný tuk kuchyňským ubrouskem a naskládáme je na plech, pokrytý pečícím papírem.
Placičky posypeme nakonec nastrouhaným čedarem nebo jiným tvrdým sýrem a zapečeme je ještě na cca 5-7 minut v troubě nebo je pečeme až do chvíle, dokud se sýr na placičkách neroztaví.
Cuketové střapáčky (dukátky) můžeme posypat před podáváním bylinkami nebo barevnou zeleninou.