Zapečené brambory se špenátem a Hermelínem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

4-7 brambor (podle velikosti brambor a počtu strávníků)
1 cibule
čerstvá nebo mražená zelenina (mrkev, kukuřice, pórek, brokolice, hrášek atd., kdo co má rád)
špenát (nejlepší je samozřejmě listový a čerstvý)
máslo
1/2 kostičky masoxu
2 stroužky česneku (podle chuti a země původu)
2 vejce na tvrdo
2 velké hrsti oblíbených hub nebo žampionů
1 Hermelín
pepř
sůl
grilovací koření
drcený kmín
trochu Vegety
trochu směsi na Čínu
na špičku nože zázvoru
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Omyté brambory vaříme ve slupce do skoroměkka - dojdou v troubě. Do vody rád přidávám i libeček, pažitku, kmín a 2 lžičky soli. I přes tu slupku brambory chytnou lepší chuť.

  2. Během varu brambor si na másle zlehka osmažíme na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu (kdo chce, může i na kostičky nakrájený salám nebo dokonce maso), houby a špenát, společně osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme, podlijeme malým množstvím vody a hodíme k tomu masox. Tak 10 minutek dusíme pod pokličkou do měkka. Pak vodu necháme vysmažit a odstavíme. Teprve pak nastrouháme nebo nadrtíme česnek (když ho přidáte do něčeho, co se vaří, tak se jeho chuť zpravidla vypaří, takhle je to silnější a lepší).

  3. Brambory oloupeme a nakrájíme asi tak na půl až 1 cm silná kolečka, která v míse opatrně promícháme dohromady s na kostičky nakrájenými vejci na tvrdo a připravenou směsí. Raději ještě ochutnáme, popřípadě dochutíme. Jsme-li spokojeni, přesuneme směs do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky a zlehka uplácáme, lépe řečeno utemujeme vařečkou. Hermelín nakrájíme natenko tak, aby nám vyšel na rovnoměrné zakrytí celého povrchu. No, a už nezbývá nic, než přiklopit víko, otevřít troubu a péci na plný plyn zhruba 30-40 minut a na středním roštu do zezlátnutí sýra. Stupně Vám neřeknu, mám obyčejnou plynovou troubu.

  4. Doufám, že Vám bude chutnat, já jsem zrovna dojedl, a myslím, že špatné to není. Podobných receptů je jistě spousta, jsou to takové FrBr trochu jinak, takzvaně, když máte v lednici vymeteno a dali byste si přeci jen něco malinko nevšedního a v mrazáku, v takzvaných železných zásobách, najednou objevíte nevídané poklady:D. Recept jsem psal polopaticky, aby si jej mohli uvařit i začátečníci;Za komentáře a případné bodíky děkuji:). P. S.: Omluvte, prosím, sníženou kvalitu fotografií, foceno telefonem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!