Zapečené brambory se špenátem a Hermelínem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 4-7 brambor (podle velikosti brambor a počtu strávníků)
- 1 cibule
- čerstvá nebo mražená zelenina (mrkev, kukuřice, pórek, brokolice, hrášek atd., kdo co má rád)
- špenát (nejlepší je samozřejmě listový a čerstvý)
- máslo
- 1/2 kostičky masoxu
- 2 stroužky česneku (podle chuti a země původu)
- 2 vejce na tvrdo
- 2 velké hrsti oblíbených hub nebo žampionů
- 1 Hermelín
- pepř
- sůl
- grilovací koření
- drcený kmín
- trochu Vegety
- trochu směsi na Čínu
- na špičku nože zázvoru
- tuk na vymazání
- strouhanka na vysypání
Postup Zapečené brambory se špenátem a Hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Omyté brambory vaříme ve slupce do skoroměkka - dojdou v troubě. Do vody rád přidávám i libeček, pažitku, kmín a 2 lžičky soli. I přes tu slupku brambory chytnou lepší chuť.
Během varu brambor si na másle zlehka osmažíme na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu (kdo chce, může i na kostičky nakrájený salám nebo dokonce maso), houby a špenát, společně osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme, podlijeme malým množstvím vody a hodíme k tomu masox. Tak 10 minutek dusíme pod pokličkou do měkka. Pak vodu necháme vysmažit a odstavíme. Teprve pak nastrouháme nebo nadrtíme česnek (když ho přidáte do něčeho, co se vaří, tak se jeho chuť zpravidla vypaří, takhle je to silnější a lepší).
Brambory oloupeme a nakrájíme asi tak na půl až 1 cm silná kolečka, která v míse opatrně promícháme dohromady s na kostičky nakrájenými vejci na tvrdo a připravenou směsí. Raději ještě ochutnáme, popřípadě dochutíme. Jsme-li spokojeni, přesuneme směs do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky a zlehka uplácáme, lépe řečeno utemujeme vařečkou. Hermelín nakrájíme natenko tak, aby nám vyšel na rovnoměrné zakrytí celého povrchu. No, a už nezbývá nic, než přiklopit víko, otevřít troubu a péci na plný plyn zhruba 30-40 minut a na středním roštu do zezlátnutí sýra. Stupně Vám neřeknu, mám obyčejnou plynovou troubu.
Doufám, že Vám bude chutnat, já jsem zrovna dojedl, a myslím, že špatné to není. Podobných receptů je jistě spousta, jsou to takové FrBr trochu jinak, takzvaně, když máte v lednici vymeteno a dali byste si přeci jen něco malinko nevšedního a v mrazáku, v takzvaných železných zásobách, najednou objevíte nevídané poklady:D. Recept jsem psal polopaticky, aby si jej mohli uvařit i začátečníci;Za komentáře a případné bodíky děkuji:). P. S.: Omluvte, prosím, sníženou kvalitu fotografií, foceno telefonem.