Zapečené brambory s vařeným vepřovým masem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

250 g vařeného masa
4 velké ve slupce vařené brambory
80 g prorostlejší anglické slaniny (nebo dobrá uzená slanina)
olej
1 větší červená (nebo i žlutá) cibule
1 červená kapie
1-2 jarní cibulky
cca 5 cherry rajčátek
sůl a pepř
1 plnější a 1 rovná KL grilovacího koření
1 KL adžiky
několik lžic vývaru z masa

Postup přípravy receptu

  1. Vařené maso necháme vystydnout, aby se dobře krájelo. Uvaříme brambory a také je necháme zchladnout. Pak maso nakrájíme na kostičky, slaninu na malinké kostičky (lze vynechat) a oloupané brambory podélce přepůlíme a pokrájíme na půlkolečka.

  2. Cibuli nakrájíme na proužky, kapii na nudličky, jarní cibulku na kolečka a rajčátka přepůlíme nebo překrojíme na vícekrát, podle velikosti.

  3. Na pánvičku dáme lžičku oleje, přidáme kostičky slaniny (30 g), rozpečeme ji trochu a opečeme na ní proužky cibule, hned jak změknou, přidáme maso, zamícháme a přidáme koření (rovnou lžičku grilovacího a adžiku) a můžeme i opatrně přisolit a trochu opepřit. Maso je vařené, tak raději ochutnáme, abychom nepřesolili. Chvilku opékáme a přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku.

  4. Vše přendáme na pekáček, přidáme i rajčátka a plátky brambor. Trochu promícháme, ale snažíme se, aby co nejvíc brambor zůstalo navrchu. Podlijeme asi třemi lžícemi vývaru. Brambory posypeme gril. kořením a podle chuti přisolíme (zase raději ochutnáme). Povrch pekáčku trošku pokapeme olejem, nebo poklademe plátky slaniny (50 g), pečeme na vrchním roštu na 200 - 220º C do zezlátnutí brambor.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!