Zapečené brambory s brokolicí v bešamelové omáčce
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- asi 2 kg brambor
- 500 g brokolice
- kousek slaniny
- česnek
- cibule
- sůl
- pepř
- 6 dkg hladké mouky
- 8 dkg másla
- 3/4 mléka
- 2 žloutky
- 100 g sýru Eidam
Postup Zapečené brambory s brokolicí v bešamelové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, brokolici v osolené vodě. Pak brokolici nalámeme na menší kousky a brambory nakrájíme na silnější plátky. Pekáč vymažeme máslem a poklademe první vrstvu brambor, okořeníme, na brambory položíme půl kolečka cibule, plátky česneku, kousky brokolice, kostečky slaniny a druhou vrstvu brambor, kterou opět okořeníme.
Poté si připravíme bešamelovou omáčku. Necháme rozpustit máslo, které zasypeme moukou. Až mouka zpění, zalijeme ji mlékem a necháme povařit. Trochu mléka si necháme bokem a rozkvedláme v něm jeden nebo dva žloutky. Až omáčku povaříme, vlijeme do ní žloutek a necháme pouze dojít k varu a hned vypneme. Pak podle chuti omáčku dosolíme a nalijeme na brambory.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut, pak brambory zasypeme jemně nastrouhaným sýrem a necháme dalších 15 minut dopéct dorůžova.