Zapečené brambory s brokolicí v bešamelové omáčce

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

asi 2 kg brambor
500 g brokolice
kousek slaniny
česnek
cibule
sůl
pepř
6 dkg hladké mouky
8 dkg másla
3/4 mléka
2 žloutky
100 g sýru Eidam

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, brokolici v osolené vodě. Pak brokolici nalámeme na menší kousky a brambory nakrájíme na silnější plátky. Pekáč vymažeme máslem a poklademe první vrstvu brambor, okořeníme, na brambory položíme půl kolečka cibule, plátky česneku, kousky brokolice, kostečky slaniny a druhou vrstvu brambor, kterou opět okořeníme.

  2. Poté si připravíme bešamelovou omáčku. Necháme rozpustit máslo, které zasypeme moukou. Až mouka zpění, zalijeme ji mlékem a necháme povařit. Trochu mléka si necháme bokem a rozkvedláme v něm jeden nebo dva žloutky. Až omáčku povaříme, vlijeme do ní žloutek a necháme pouze dojít k varu a hned vypneme. Pak podle chuti omáčku dosolíme a nalijeme na brambory.

  3. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut, pak brambory zasypeme jemně nastrouhaným sýrem a necháme dalších 15 minut dopéct dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!