Žampiony se šunkou a vejci, dušené v pánvi

Recepty, Houby

Suroviny

4 velké žampiony /300 g
8 plátků šunky/ 80 g
1 lžíci nakrájených lístků petržele
2 plátky másla/ 2x50 g
2 lahůdkové cibule
4 menší vejce
50 g Eidamu nastrouhaného na hrubých slzičkách
60 ml vývaru,nebo vody na podlití
sůl, mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony sloupneme, nožky nakrájíme na plátky a vnitřky kloboučků opatrně vydlabeme pomocí lžičky. Lahůdkovou cibulku nakrájíme a zvlášť oddělíme bílou a zelenou část. Šunku nakrájíme nadrobno a dáme ji osmažit do pánve na rozehřátý plátek másla.

  2. Poté přidáme bílou část cibulek, vydlabané vnitřky žampionů, okořeníme a prudce restujeme 5 minut. Promícháme s petrželkou a směsí naplníme žampionové kloboučky tak, že směs lžičkou utlačíme více ke krajům. Do vzniklých důlků opatrně vyklepneme vejce a zlehka posypeme solí a pepřem.

  3. Do hlubší pánve, kterou můžeme přikrýt pokličkou, dáme rozehřát druhý plátek másla. Přidáme nakrájené nožky, žampionů, zelenou část cibulek a prudce orestujeme. Podlijeme vývarem a promícháme. Opatrně položíme naplněné žampiony, přiklopíme pokličkou a slabým varem dusíme 10 minut.

  4. Po 10 minutách posypeme každý klobouček nastrouhaným sýrem. Opět přiklopíme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut do roztavení sýra. Podáváme s pečivem nebo s přílohou, která nám vyhovuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!