Žampiony se šunkou a vejci, dušené v pánvi
Recepty, HoubySuroviny
- 4 velké žampiony /300 g
- 8 plátků šunky/ 80 g
- 1 lžíci nakrájených lístků petržele
- 2 plátky másla/ 2x50 g
- 2 lahůdkové cibule
- 4 menší vejce
- 50 g Eidamu nastrouhaného na hrubých slzičkách
- 60 ml vývaru,nebo vody na podlití
- sůl, mletý pepř
Postup Žampiony se šunkou a vejci, dušené v pánvi
Postup přípravy receptu
-
Žampiony sloupneme, nožky nakrájíme na plátky a vnitřky kloboučků opatrně vydlabeme pomocí lžičky. Lahůdkovou cibulku nakrájíme a zvlášť oddělíme bílou a zelenou část. Šunku nakrájíme nadrobno a dáme ji osmažit do pánve na rozehřátý plátek másla.
Poté přidáme bílou část cibulek, vydlabané vnitřky žampionů, okořeníme a prudce restujeme 5 minut. Promícháme s petrželkou a směsí naplníme žampionové kloboučky tak, že směs lžičkou utlačíme více ke krajům. Do vzniklých důlků opatrně vyklepneme vejce a zlehka posypeme solí a pepřem.
Do hlubší pánve, kterou můžeme přikrýt pokličkou, dáme rozehřát druhý plátek másla. Přidáme nakrájené nožky, žampionů, zelenou část cibulek a prudce orestujeme. Podlijeme vývarem a promícháme. Opatrně položíme naplněné žampiony, přiklopíme pokličkou a slabým varem dusíme 10 minut.
Po 10 minutách posypeme každý klobouček nastrouhaným sýrem. Opět přiklopíme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut do roztavení sýra. Podáváme s pečivem nebo s přílohou, která nám vyhovuje.