Žampionové rizoto

Recepty, Houby

Suroviny

10 plátků slaniny, nakrájených na silnější proužky
•300 g žampionů
•2 lžíce slunečnicového oleje
•1 velká cibule nasekaná najemno
•3 stroužky česneku rozmělněné
•300 g rýže
•600 ml horkého zeleninového vývaru
•100 g strouhaného eidamu

Postup přípravy receptu

  1. Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem a pak na ní nasucho opečte slaninu. V momentě, kdy začne uvolňovat tuk, přidejte houby, zvyšte plamen a opékejte další tři až čtyři minuty, dokud nejsou houby měkké a slanina zlatavá a křupavá. Přendejte do misky a udržujte teplé.

  2. Do pánve naopak vlijte olej a pět minut na něm opékejte cibuli doměkka. Přidejte česnek a minutu opékejte. Vsypte rýži, zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte deset až patnáct minut vařit, aby se veškerá tekutina téměř vsákla. Sejměte z ohně, promíchejte, přiklopte a nechte pět minut stát. Poté do rýže vmíchejte většinu sýru, ochuťte podle uvážení.

  3. Rýži rozdělte do misek nebo na talíře, navrch dejte slaninu s houbami a posypte zbylým sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!