Záhorácký závitek s bramborovým knedlíkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Závitky:
- 4 plátky vepřového plecka (na řízky)
- 200 g kysaného zelí
- 100 g anglické slaniny
- 200 ml vývaru (vody)
- 2 velké cibule
- 2 lžíce sádla (oleje)
- 100 ml smetany na vaření (nemusí být)
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- Můj bramborový knedlík:
- 800 g oloupaných brambor
- 125 g hrubé mouky
- 125 g krupice
- 1 vejce
- 1 lžíce soli
Postup Záhorácký závitek s bramborovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Závitky: řezy masa vyklepeme do co největšího plátku, osolíme, opepříme z obou stran. Poklademe kysaným zelím a nadrobno nakrájenou anglickou. Zabalíme do závitků a zajistíme párátky či kuchařskou nití.
V kastrolu rozehřejeme tuk a zprudka ze všech stran závitky opečeme, tím se zatáhnou. Poté je vyjmeme, do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zesklovatíme a opět vložíme závitky a zalejeme nejlépe vývarem (či vodou), aby závitky mírně vyčnívaly.
Dusíme pomalu do měkka 45-60 minut.
Až je maso hotové, opět vyjmeme závitky a celé koření, omáčku zasypeme moukou a tyčovým mixérém rozmixujeme do hladka a převaříme.
Můžeme přidat smetanu na vaření a poté procedit přes jemný cedník. Podáváme s bramborovými knedlíky či kaší.
Bramborový knedlík: Oloupané brambory uvařime do měkka, rozmačkáme na jemno a necháme vychladnout. Přidáme mouku, krupici, vejce a sůl a vypracujeme vláčné těsto. pokud by bylo řídké, přidáme mouku. Vytvoříme 3 díly, z nichž tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté vyjmeme a potřeme sádlem a nakrájíme na plátky.