Záhorácký závitek s bramborovým knedlíkem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Závitky:
4 plátky vepřového plecka (na řízky)
200 g kysaného zelí
100 g anglické slaniny
200 ml vývaru (vody)
2 velké cibule
2 lžíce sádla (oleje)
100 ml smetany na vaření (nemusí být)
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
Můj bramborový knedlík:
800 g oloupaných brambor
125 g hrubé mouky
125 g krupice
1 vejce
1 lžíce soli

Postup přípravy receptu

  1. Závitky: řezy masa vyklepeme do co největšího plátku, osolíme, opepříme z obou stran. Poklademe kysaným zelím a nadrobno nakrájenou anglickou. Zabalíme do závitků a zajistíme párátky či kuchařskou nití.

  2. V kastrolu rozehřejeme tuk a zprudka ze všech stran závitky opečeme, tím se zatáhnou. Poté je vyjmeme, do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zesklovatíme a opět vložíme závitky a zalejeme nejlépe vývarem (či vodou), aby závitky mírně vyčnívaly.

  3. Dusíme pomalu do měkka 45-60 minut.

  4. Až je maso hotové, opět vyjmeme závitky a celé koření, omáčku zasypeme moukou a tyčovým mixérém rozmixujeme do hladka a převaříme.

  5. Můžeme přidat smetanu na vaření a poté procedit přes jemný cedník. Podáváme s bramborovými knedlíky či kaší.

  6. Bramborový knedlík: Oloupané brambory uvařime do měkka, rozmačkáme na jemno a necháme vychladnout. Přidáme mouku, krupici, vejce a sůl a vypracujeme vláčné těsto. pokud by bylo řídké, přidáme mouku. Vytvoříme 3 díly, z nichž tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté vyjmeme a potřeme sádlem a nakrájíme na plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!