Zadělávaná vepřová ouška se žampiony
Recepty, OmáčkySuroviny
- 4 vepřové uši
- mrkev
- petržel
- celer
- 1/2 citronu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 8 středních žampionů
- 1 hrst nasekané petrželové natě
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- kmín
- Suroviny na bešamel:
- 50 g másla
- 1 velká najemno nasekaná cibule
- 200 ml vývaru z vepřových oušek
- 4 stroužky česneku
Postup Zadělávaná vepřová ouška se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut).
Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu).
Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru.
Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná.
Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce.
Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev.
Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.
Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.