Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce krupicového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
120 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na pěnu
250 ml 40% smetany
40 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na ozdobný okraj
kakao nebo čokoláda na posypání
ovoce na ozdobu:
jahody
ostružiny
pomeranč
Mimo toho:
proužky ze silnější fólie o délce 18 cm a šířce 5 cm
lepicí pásku.

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky, med,cukr, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit.

  2. Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit.

  3. Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané smetany a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut.

  4. Mezitím si připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm.

  5. Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe.

  6. Připravíme si 4 kousky lepicí pásky. Nad párou si rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme jí mírně vychladnout.

  7. Naplníme si zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie s tím že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie.

  8. Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou.

  9. Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem dáme na talíř na kterém budeme mousse podávat a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!