Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 žloutky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka mletého muškátového oříšku
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 120 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na pěnu
- 250 ml 40% smetany
- 40 g hořké čokolády (alespoň 60% podíl kakaa) na ozdobný okraj
- kakao nebo čokoláda na posypání
- ovoce na ozdobu:
- jahody
- ostružiny
- pomeranč
- Mimo toho:
- proužky ze silnější fólie o délce 18 cm a šířce 5 cm
- lepicí pásku.
Postup Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky, med,cukr, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit.
Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit.
Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané smetany a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut.
Mezitím si připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm.
Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe.
Připravíme si 4 kousky lepicí pásky. Nad párou si rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme jí mírně vychladnout.
Naplníme si zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie s tím že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie.
Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou.
Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem dáme na talíř na kterém budeme mousse podávat a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.