Vývar z hovězí oháňky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 kg hovězí oháňky
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
1/4 bulvy celeru
6 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
4 snítky petrželové natě
sůl
olivový olej
trpělivost 

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí oháňku rozdělíme na jednotlivé články a velmi pečlivě omyjeme a osušíme.

  2. Hovězí oháňku i zeleninu opečeme na větší pánvi na 2 lžících olivového oleje. Tím částečně snížíme množství sražených bílkovin a výsledný vývar se nám odmění krásně zlatou barvou.

  3. Hlavně cibuli přeřízneme jen na půl a i se slupkou opečeme řezem do tmavě hněda.

  4. Vše vložíme do většího velkého hrnce a přidáme 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli, a 3 snítky petrželové natě.

  5. Zalijeme cca 4 l studené vody a pomalu táhneme na minimálním plamenu, přičemž sbíráme z povrchu minimum“ vznikající sražené bílkoviny. Vývar necháme probublávat a nijak nemícháme s obsahem. Trpělivě bez poklice tzv. táhneme cca 7 hodin.

  6. Poté vývar odstavíme, sebereme z povrchu vývaru většinu tuku a opatrně vyndáme obsah. Přes cedník a plátno přecedíme do jiného hrnce a vývar přivedeme opět do varu.

  7. Z uvařené a lehce vychladlé oháňky obereme krásné a lahodné kousky masa, opatrně překrájíme příčně přes svalovinu a vložíme do polévky.

  8. Dochutíme solí kouskem nakrájené vařené mrkve a podáváme s velmi tence krájenými domácími nudlemi, které si uvaříme zvlášť a po vložení do talíře je přeléváme vařícím vývarem. Sypeme jemně posekanou petrželovou natí a věřte nebo ne – zažijete nebe v hubě“.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!