Vývar z hovězí oháňky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kg hovězí oháňky
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- 1/4 bulvy celeru
- 6 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 snítky petrželové natě
- sůl
- olivový olej
- trpělivost
Postup Vývar z hovězí oháňky
Postup přípravy receptu
-
Hovězí oháňku rozdělíme na jednotlivé články a velmi pečlivě omyjeme a osušíme.
Hovězí oháňku i zeleninu opečeme na větší pánvi na 2 lžících olivového oleje. Tím částečně snížíme množství sražených bílkovin a výsledný vývar se nám odmění krásně zlatou barvou.
Hlavně cibuli přeřízneme jen na půl a i se slupkou opečeme řezem do tmavě hněda.
Vše vložíme do většího velkého hrnce a přidáme 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli, a 3 snítky petrželové natě.
Zalijeme cca 4 l studené vody a pomalu táhneme na minimálním plamenu, přičemž sbíráme z povrchu minimum“ vznikající sražené bílkoviny. Vývar necháme probublávat a nijak nemícháme s obsahem. Trpělivě bez poklice tzv. táhneme cca 7 hodin.
Poté vývar odstavíme, sebereme z povrchu vývaru většinu tuku a opatrně vyndáme obsah. Přes cedník a plátno přecedíme do jiného hrnce a vývar přivedeme opět do varu.
Z uvařené a lehce vychladlé oháňky obereme krásné a lahodné kousky masa, opatrně překrájíme příčně přes svalovinu a vložíme do polévky.
Dochutíme solí kouskem nakrájené vařené mrkve a podáváme s velmi tence krájenými domácími nudlemi, které si uvaříme zvlášť a po vložení do talíře je přeléváme vařícím vývarem. Sypeme jemně posekanou petrželovou natí a věřte nebo ne – zažijete nebe v hubě“.