Špaldová vánočka

Recepty, Cukroví

Suroviny

300 ml vlažného mléka
1 lžíce cukru
1/2 balení sušeného droždí
400 g špaldové mouky
100 g rozinek (namočených v rumu)
100 g ořechů vlašských
50 g kokosového oleje
1 ČL soli
1 ks vejce
80 g třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme kvásek z 100 ml vlažného mléka, droždí a 1 lžíce cukru. 20 minut necháme vzejít.

  2. Mezitím smícháme mouku, ořechy, rozinky, třtinový cukr a sůl. Vejce vyšleháme s olejem a zbytkem mléka (200 ml), přilijime ke kvásku. Mokré suroviny pomalu a postupně přiléváme k mouce a zpracováváme.

  3. Vznikne nám vláčné mírně lepivé těsto. To bude na teplém místě 1 hodinu kynout.

  4. Po hodině těsto vyklopíme na pomouněný vál (já jsem si ho posypala hladkou moukou, ale jen opravdu trochu). Těsto chvíli hněteme, rozdělíme na půl a každou polovinu na dalších pět stejně velkých částí.

  5. Upleteme 2 vánočky (v poznámkách je návod). Jednu vánočku dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na ni dáme druhou vánočku, tu rovněž potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Necháme ještě kynout 20 minut.

  6. Máme rozehřátou troubu na 200°C. Vánočka se bude 10 minut péct na 200°C a pak teplotu snížíme na 170°C a dopékáme 40 minut. Po 40 minutách máme hotovo, krásná vánočka je na světě.:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!