Špaldová vánočka
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 ml vlažného mléka
- 1 lžíce cukru
- 1/2 balení sušeného droždí
- 400 g špaldové mouky
- 100 g rozinek (namočených v rumu)
- 100 g ořechů vlašských
- 50 g kokosového oleje
- 1 ČL soli
- 1 ks vejce
- 80 g třtinového cukru
Postup Špaldová vánočka
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme kvásek z 100 ml vlažného mléka, droždí a 1 lžíce cukru. 20 minut necháme vzejít.
Mezitím smícháme mouku, ořechy, rozinky, třtinový cukr a sůl. Vejce vyšleháme s olejem a zbytkem mléka (200 ml), přilijime ke kvásku. Mokré suroviny pomalu a postupně přiléváme k mouce a zpracováváme.
Vznikne nám vláčné mírně lepivé těsto. To bude na teplém místě 1 hodinu kynout.
Po hodině těsto vyklopíme na pomouněný vál (já jsem si ho posypala hladkou moukou, ale jen opravdu trochu). Těsto chvíli hněteme, rozdělíme na půl a každou polovinu na dalších pět stejně velkých částí.
Upleteme 2 vánočky (v poznámkách je návod). Jednu vánočku dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na ni dáme druhou vánočku, tu rovněž potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Necháme ještě kynout 20 minut.
Máme rozehřátou troubu na 200°C. Vánočka se bude 10 minut péct na 200°C a pak teplotu snížíme na 170°C a dopékáme 40 minut. Po 40 minutách máme hotovo, krásná vánočka je na světě.:)