Výroba kvalitního domácího jogurtu
Recepty, OstatníSuroviny
- 1 litr mléka 3,5% tuku (může být pasterizované, UHT nebo čerstvé selské)
- 50 g sušeného odtučněného nebo polotučného mléka
- 1 ks živého jogurtu 150-200 ml (ale stačí ho i dvě polévkové lžíce)
- Je možno použít jogurt i z minulé dávky (pokud dodržujete důsledně dále popsaný hygienický postup)
- Pouze ze samotného mléka je jogurt řidší. Pokud chcete mít takový, jako se prodává hotový v obchodě, je třeba ho dělat ze 150%“ mléka. To si připravíme tak, že v litru mléka rozpustíme sušené mléko.
- Čerstvé nebo to s přídavkem sušeného mléka je potřeba pasterizovat po dobu asi 5 minut při teplotě cca 75-80 st. Celsia.
Postup Výroba kvalitního domácího jogurtu
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si - dva kastrůlky, jeden cca 1,5 litru a druhý o trochu větší - vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu 150 m). Vyjde levněji koupit si tyto jogurty než prázdné skleničky. Mívají je občas jako akci v Lidlu. Těch je třeba 8-9 ks. Je ale vhodné pořídit jich 12, aby bylo možno dělat nový jogurt, když zbývají poslední.
Do menšího kastrůlku nalijeme vodu a necháme ji uvařit, tím nádobu sterilizujeme. Vodu přelijeme do většího, doplníme další vodu a uvedeme do varu a necháme zvolna vřít.
Do vysterilizovaného malého kastrůlku nalijeme mléko. Pokud máme mléko sterilizované nebo UHT, nalijeme ho ½ litru, pokud používáte čerstvé nepasterizované mléko tak celý litr. Vsypte do něj 50 g sušeného mléka, rozmíchejte a ohřejte na cca 80 st. Celsia. Potom přidejte zbývající studené mléko, v případě čerstvého nechte vychladnout a zkontrolujte teplotu, měla by být 45 st. Celsia. Pokud není, přihřejeme nebo ochladíme. Přidáme hotový živý jogurt jogurt a rozmícháme.
Nyní do vroucí vody vložíme víčka a vysterilizujeme je. Vyndáme je na čisté místo a necháme okapat. Poté vyvaříme skleničky a také vyndáme a dáme okapat dnem nahoru. Vezmeme naběračku a vložíme ji na do vroucí vody sterilizovat, poté nabereme mléko a naplníme skleničku a zavíčkujeme ji. Stejně to budeme dělat až spotřebujeme všechno mléko.
Nyní skleničky uložíme tak aby co nejdéle udržely svoji teplotu: možností je několik, jedna je vložit do horkovzdušné trouby a občas zapnout na chvíli na 50 st. Celsia. Další možnost je vložit skleničky do peřin, třetí možnost je koupit si jogurtovač kde jsou i nádobky. Ideální ovšem je slepit ze silného 3 cm+3 cm stavebního pěnového polystyrénu krabici s víkem.
Jogurt je po min. 6ti hodinách hotový a je třeba ho dát do chladničky. Krabice na obrázku (boky 3 cm, spodek a víko 6 cm) udrží teplotu velmi dlouho (po 8 hodinách mají skleničky cca 36 st. Celsia).