Karfiol (květák) so syrom a ančovičkami

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 velký květák
100 g sýra gruyere (nebo Emmental)
2 velké nebo 10-15 třešňových (koktejlových) rajčat
200 ml husté smetany
100 g másla
7-8 ančoviček ve slaném nálevu
1 citron
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Karfiol rozoberieme na väčšie ružičky, dobre umyjeme a vložíme do misy s osolenou vodou, do ktorej pridáme šťavu z polovice citróna a kolieska nakrájané z druhej polovice.

  2. Do hrnca dáme variť vodu, osolíme a keď voda zovrie, vložíme do nej karfiol. Varíme asi 40 minút.

  3. Scedíme a schladíme vo vode s citrónom.

  4. Na dno zapekacej misy poukladáme plátky masla, trochu osolíme (použila som poloslané maslo) a na ne dáme ružičky karfiolu. Pri pečení sa karfiol ochutí slanou parou zospodu.

  5. Na karfiol nastrúhame syr, zakryjeme vrstvou smotany a pomedzi ružičky a navrch poukladáme ančovičky.

  6. Misu zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 40 minút pri 180°C. Potom alobal odstránime, pridáme paradajky a pečieme odkryté ešte asi 10 minút.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!