Karfiol (květák) so syrom a ančovičkami
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 velký květák
- 100 g sýra gruyere (nebo Emmental)
- 2 velké nebo 10-15 třešňových (koktejlových) rajčat
- 200 ml husté smetany
- 100 g másla
- 7-8 ančoviček ve slaném nálevu
- 1 citron
- sůl
Postup Karfiol (květák) so syrom a ančovičkami
Postup přípravy receptu
-
Karfiol rozoberieme na väčšie ružičky, dobre umyjeme a vložíme do misy s osolenou vodou, do ktorej pridáme šťavu z polovice citróna a kolieska nakrájané z druhej polovice.
Do hrnca dáme variť vodu, osolíme a keď voda zovrie, vložíme do nej karfiol. Varíme asi 40 minút.
Scedíme a schladíme vo vode s citrónom.
Na dno zapekacej misy poukladáme plátky masla, trochu osolíme (použila som poloslané maslo) a na ne dáme ružičky karfiolu. Pri pečení sa karfiol ochutí slanou parou zospodu.
Na karfiol nastrúhame syr, zakryjeme vrstvou smotany a pomedzi ružičky a navrch poukladáme ančovičky.
Misu zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 40 minút pri 180°C. Potom alobal odstránime, pridáme paradajky a pečieme odkryté ešte asi 10 minút.