Vláčný koláč bez lepku, vajec a zbytečného cukru;náplň: jablka nebo tapiokový pudink
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 100 g kukuřičné mouky
- 200 g hladké sojové mouky
- 200 g hladké kukuřičné mouky
- 2 lžíce škrobové tapiokové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 bílý jogurt 150 g
- 200 g tuku (máslo, Zlatá Haná)
- 1 lžíce libovolného oleje
- Verze s jablky - Náplň:
- 6 větších nastrouhaných oloupaných jablek
- skořice
- třtinový cukr
- Slavnostnější verze náplně, tapiokový pudink:
- 100 g kukuřičných vloček
- 100 g rýžových vloček
- 100 g datlí sušených
- 2 lžíce domácí rybízové marmelády
- rostlinné mléko (sojové, rýžové, kokosové, ale nemusí být)
- 2 lžíce tapiokové škrobové mouky
- vanilkový extrakt
- vanilkový cukr
Postup Vláčný koláč bez lepku, vajec a zbytečného cukru;náplň: jablka nebo tapiokový pudink
Postup přípravy receptu
-
Těsto - vše smícháme a vytvoříme polodrobenkové těsto. Dáme do ledničky pod folii uležet.
Mezitím nastrouháme oloupaná jablka.
Nebo dáme vařit suroviny pro tapiokový pudink - vločky a datle rozvaříme v mléce nebo vodě, mícháme, pozor, mají tendenci se připalovat. Dáme do mixéru spolu s tapiokovou moukou, marmeládou a vanilkou, umixujeme hladký pudink.
Varianta jablka: 1/2 těsta namačkáme na menší kulatou formu, vymazanou a vysypanou kukuřičnou strouhankou. Poklademe jablky a posypeme tř. cukrem a skořicí, navrch dáme druhou polovinu těsta, pečeme při 180-20°C cca 35 minut.
Varianta pudink: 2/3 těsta namačkáme na vetší kulatou formu, polijeme pudinkem, ze zbytku těsta přidáním hrubé mouky (sojová, kukuřičná) vytvoříme drobenku, kterou koláč zasypeme. Pečeme při 200°C cca 45minut.