Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis
Recepty, MoučníkySuroviny
- 70 g másla
- 500 - 700 g višní nebo třešní
- 100 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 2 větší vejce (nebo 1 vejce + 3 žloutky)
- 120 ml mléka
- 200 ml smetany
- citronová kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- + trochu másla a cukru na vymazání a vysypání formy
Postup Vláčný francouzský třešňový koláč clafoutis
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na těsto rozpusťte v rendlíčku nebo mikrovlnné troubě a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vysypte krupicovým cukrem.
Višně nebo třešně umyjte, odstraňte jim stopky i pecky a vyskládejte je do vymazané koláčové formy jednu vedle druhé.
Do větší mísy nasypte prosátou mouku, sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte vejce (nebo vejce a žloutky) a mixérem nebo metličkou rozmíchejte dohladka. Za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo. Výsledné těsto by mělo být hladké a řídké, asi jako těsto na palačinky.
Těsto nalijte na višně či třešně ve formě a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Že je koláč hotový, poznáte podle toho, že těsto ve formě přestane být tekuté, ale zpevní se a lehce zezlátne na povrchu.