Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- cca 350 g vinné klobásy (na 4 akorátní šnečky)
- cca 300 g kysaného zelí
- 3 menší až střední cibule
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- pivo (lila jsem a upíjela od oka)
- 1 slabá polévková lžíce sádla
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 lžička červeného vinného octa
- olej
- pepř
- (- bramborová kaše)
Postup Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem dala rozehřát na 190°C.
Klobásku jsem si rozdělila na 4 díly, zavinula je do pevných šneků a spíchla krátkou grilovací jehlou (lze použít i špejli, nejlépe s hrotem, ale tu doporučuji před propichováním namočit do vody kvůli pečení).
Cibuli jsem nakrájela na měsíčky, osmahla na oleji, dokud nezměkla a nechytla trošku barvu. Podlila jsem ji troškou vody (cca 2-3 polévkové lžíce), promíchala a zaprášila cukrem a nechala rozpustit.
V pekáčku jsem smíchala kysané zelí, z nějž jsem vymačkala tekutinu, většinu cibule (trochu jsem nechala na konec na ozdobu), lžíci sádla, plátky česneku a trochu pepře.
Rozprostřela jsem zelnou směs po pekáči, nahoru položila klobásové šneky, podlila asi 1dcl piva (deci do pekáče, lok do sebe) a dala do trouby. Popravdě jsem moc nehleděla na čas. Koukala jsem se, jakou dostávají barvu, po čase jsem je obrátila, aby chytly barvu i zespodu (bohužel mi klobásky popraskaly), a pak jsem je zase obrátila zpátky. Když se mi zdálo, že je třeba, podlila jsem je trochou piva a promíchala zelí. Až měly pěknou opečenou barvu, vypnula jsem troubu. Mohly se péct cca 30minut.
Servírovala jsem s bramborovou kaší, která byla naprosto skvělá v kombinaci se sladkokyselým zelím, a navrch jsem dala ještě trošku ohřáté karamelizované cibulky.