Větrníky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 šálek vody
- 4 lžíce rostlinného tuku /másla
- 3/4 šálku polohrubé mouky
- 3 vejce
- KRÉM:
- 1 šálek šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky kávovéo likéru (nemusí být)
- (ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:)
- 230g čokolády na vaření
- 3 lžíce smetany
Postup Větrníky
Postup přípravy receptu
-
Vodu a rostlinný tuk dáme do hrnce, na mírném plameni necháme rozpustit a vodu přivést k varu. Odendáme z plotny a ze stálého míchání přidáváme mouku.
Vrátíme na plotnu a mícháme, dokud se ze směsi nevytvoří těsto, necháme vychladnout. Vychlazené těsto důkladně mícháme a postupně zašleháme vejce.
Směs dáváme lžící na vymazaný a vodou pocákaný plech. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, poté snížíme na 180°C a pečeme 30 minut dozlatova.
Po vytažení z trouby propíchneme párátkem, aby mohla uniknout pára. Necháme vychladnout na místě, kde není průvan.
Krém: šlehačku vyšleháme do tuha, přidáme cukr a likér. Větrníky lehce rozřízneme a plníme krémem.
Každý větrník polijeme čokoládovou polevou. Poleva: čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Smícháme se smetanou.