Vepřový závitek na smetaně
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3 vepřové plátky (z kýty, po 150 g)
- sůl
- 3 plátky anglické slaniny
- 1 vejce (natvrdo vařené)
- 1 sterilovaná sladkokyselá okurka
- 35 g uzeniny (salám vcelku nebo párek, šunková klobása apd.)
- 35 g slaniny (20 g do závitků + 15 g na základ)
- 4 lžičky rýže (možno vynechat)
- 3 lžíce oleje
- 50 g cibule
- 80 g kořenové zeleniny (směs mrkev, celer, petržel - měla jsem mraženou)
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- vývar (na zalití)
- 2 dl mléka
- 1 dl smetany
- 30 g hladké mouky (3 zarovnané lžíce)
- na dochucení:
- ocet
- cukr
- špetka tymiánu
Postup Vepřový závitek na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Vepřové plátky naklepeme do široka, osolíme, položíme plátek anglické slaniny a na to po kousku vařeného vejce, okurky, špalíček uzeniny nebo kousek párku, slaninu a trochu propláchnuté syrové rýže - ale ta nemusí být.
Maso svineme do závitku, mírně osolíme i na povrchu a sepneme nebo ovážeme režnou nití.
15 g slaniny nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět, přidáme olej a na kostky nakrájenou zeleninu nebo nastrouhanou, pokud použijeme čerstvou.
Zeleninu orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.
Pak shrneme ke kraji a vložíme závitky, které ze všech stran opečeme, ale pozor, aby se nespálila zelenina. Někdo začíná tím, že opeče maso hned na začátku, vyjme ho a teprve restuje zeleninu, i tak je to možné.
Základ zastříkneme trochou octa, zalijeme nejraději vývarem a dusíme do měkka.
Pak závitky vyjmeme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem - nebo pokud ne, tak nakonec musíme omáčku procedit.
Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a necháme dobře zvolna provařit a to nejméně 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a ještě dochutíme podle svých zvyklostí, špetkou cukru, já dávám i špetku tymiánu.