Vepřové závitky na víně a zelenině
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na závitky:
- 4 silnější plátky krkovice
- 4 lžičky hořčice
- 8 plátků kladenské pečeně
- 4 kousky lahůdkové cibule(krájeno od kořene)
- 4 špalíčky tvrdého sýru
- 4 špalíčky domácího uzeného bůčku
- 4 silnější proužky čerstvé papriky
- mletý pepř
- sůl
- Dále:
- 3 lžíce oleje
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 větší papriky
- 3 větší rajčata
- 200 ml bílého vína
- 1 cm silný plátek másla
- trochu vína nebo vody na případné naředění šťávy
Postup Vepřové závitky na víně a zelenině
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme a po obou stranách osolíme a opepříme. Na každý plátek masa rozetřeme lžičku hořčice a poklademe dvěma plátky kladenské pečeně. Položíme po jednom kousku lahůdkové cibule, sýru, uzeného bůčku, proužku papriky a zavineme do závitku. Důkladně zajistíme kuchyňským provázkem, nebo dvojitě danou nití.
Zeleninu očistíme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, ochladíme a slupku sloupneme. Rajčata a papriky nakrájíme na drobnější kousky, cibuli na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky.
Do papiňáku na rozehřátý olej dáme orestovat cibuli a česnek. Poté odhrneme ke straně hrnce a přidáme závitky, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
Podlijeme vínem, zasypeme rajčaty a paprikami a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 30 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, závitky s částí zeleniny odebereme stranou a zbytek šťávy v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby můžeme šťávu trochu naředit.
Nití zbavené závitky dáme se zeleninou nazpět do hrnce, přidáme plátek másla a necháme 2 minuty provařit. Na přílohu se hodí knedlíky, rýže i těstoviny.