Vepřové plecko v rajčatech
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 750 g vepřové plece
- 700 g rajčat 6 velkých kusů
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 12 stroužků česneku
- 3/4 Pepřová omáčka Mikado
- 100 ml rajčatové šťávy
- sůl
- nasekaná bazalka nebo libeček na hotový pokrm
Postup Vepřové plecko v rajčatech
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky cca 6x6 cm, vložíme do uzavíratelné nádobky, přidáme pepřovou omáčku a důkladně promícháme. Uzavřené dáme alespoň na 5 hodin odpočinout do lednice. Pokud nespěcháme, necháme odpočinout nejlépe přes noc.
Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme vařící vodou a sloupneme slupky. Rajčata rozpůlíme a vyřízneme “bubáky“. Rajčata nakrájíme na půlměsíčky, vložíme do zapékací nádoby a lehce osolíme.
Polovinu dávky česneku prolisujeme a odložíme stranou. Zbytek česneku nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a dáme ji do velké pánve do rozehřátého oleje orestovat do sklovita. Přidáme plátky česneku a necháme rozvonět.
Dále přidáme odpočaté maso a prudce orestujeme. Obsah z pánve přidáme do mísy s rajčaty. Nádobku po marinování masa vypláchneme rajčatovou šťávou, přilijeme k masu, vše promícháme a přiklopíme druhou částí zapékací mísy, nebo zakryjeme alobalem.
Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšším stupni pečeme 15 minut. Poté ubereme na poloviční výkon a pečeme 40 minut.
Mísu z trouby vytáhneme, odstraníme víko a do šťávy seškrábeme přípečky ze stran mísy. Přidáme prolisovaný česnek a vše promícháme. Opět vložíme do trouby a již bez zakrytí dopékáme na 3/4 výkon trouby 15-20 minut.
Na talíři sypeme čerstvou nasekanou bylinkou. Jako příloha se hodí knedlík, rýže, různé druhy noků, nebo těstoviny. Ale můžeme podávat třeba jen s opečeným a lehce počesnekovaným toustem.