Vepřové plecko v rajčatech

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

750 g vepřové plece
700 g rajčat 6 velkých kusů
2 lžíce oleje
1 větší cibule
12 stroužků česneku
3/4 Pepřová omáčka Mikado
100 ml rajčatové šťávy
sůl
nasekaná bazalka nebo libeček na hotový pokrm

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky cca 6x6 cm, vložíme do uzavíratelné nádobky, přidáme pepřovou omáčku a důkladně promícháme. Uzavřené dáme alespoň na 5 hodin odpočinout do lednice. Pokud nespěcháme, necháme odpočinout nejlépe přes noc.

  2. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme vařící vodou a sloupneme slupky. Rajčata rozpůlíme a vyřízneme “bubáky“. Rajčata nakrájíme na půlměsíčky, vložíme do zapékací nádoby a lehce osolíme.

  3. Polovinu dávky česneku prolisujeme a odložíme stranou. Zbytek česneku nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a dáme ji do velké pánve do rozehřátého oleje orestovat do sklovita. Přidáme plátky česneku a necháme rozvonět.

  4. Dále přidáme odpočaté maso a prudce orestujeme. Obsah z pánve přidáme do mísy s rajčaty. Nádobku po marinování masa vypláchneme rajčatovou šťávou, přilijeme k masu, vše promícháme a přiklopíme druhou částí zapékací mísy, nebo zakryjeme alobalem.

  5. Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšším stupni pečeme 15 minut. Poté ubereme na poloviční výkon a pečeme 40 minut.

  6. Mísu z trouby vytáhneme, odstraníme víko a do šťávy seškrábeme přípečky ze stran mísy. Přidáme prolisovaný česnek a vše promícháme. Opět vložíme do trouby a již bez zakrytí dopékáme na 3/4 výkon trouby 15-20 minut.

  7. Na talíři sypeme čerstvou nasekanou bylinkou. Jako příloha se hodí knedlík, rýže, různé druhy noků, nebo těstoviny. Ale můžeme podávat třeba jen s opečeným a lehce počesnekovaným toustem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!