Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 5 stroužků česneku
- 5 lžice oleje
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce octu
- 2 cibule
- 1 lžička zázvoru
- 1 polévková lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce škrobu
- 1 lžička glutasolu
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dcl masového vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- olej na smažení
- 2 balíčky rýže ve varných sáčcích
- 500 g vepřového masa libového
Postup Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky nebo nudličky. Pokrájené promícháme s moukou, škrobem nebo solamylem, vajíčkem a špetkou soli. Necháme uležet asi hodinu a zatím si připravíme omáčku a dáme uvařit rýži.
Rýži vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, řídíme se návodem na obalu. Příprava rýže ve varných sáčcích je nejsnadnější. Můžeme ale zvolit i jiný, kvalitnější druh rýže.
Připravíme si omáčku. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na slabé plátky. Obojí osmahneme téměř dozlatova na rozehřátém oleji. Zalijeme masovým vývarem, přidáme cukr, ocet, zázvor, glutasol a sójovou omáčku.
Škrob rozmícháme asi se 2 lžícemi studené vody a za stálého míchání přiléváme do omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stále mícháme a vaříme 5 minut, než sladkokyselá omáčka zhoustne a zesklovatí.
Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm osmažíme naložené kousky vepřového masa. Maso je obalené v těstíčku a aby se neslepovalo a upeklo ze všech stran, tak během smažení jednotlivé kousky oddělujeme vařečkou. Maso usmažíme dorůžova.
Uvařenou rýži rozdělíme na talíře, posypeme usmaženými vepřovými kousky a přelijeme sladkokyselou omáčkou. Můžeme ozdobit zelenou cibulovou natí.