Vepřové kostky v okurkové omáčce s kapustičkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového plecka
1 velká cibule
1 lžička Dijonské hořčice
2 menší sterilované domácí okurky
1/2 kg čerstvé růžičkové kapusty
10 dkg Lopenické slaniny
3 stroužky česneku (CZ)
sůl
pepř
sádlo
máslo
3/4 litru masového vývaru
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky a pouze osolíme, opepříme a dáme chvilku odležet. Velmi prostě ochucené maso vložíme do hrnce, kde máme rozpuštěnou lžíci vepřového sádla a opékáme do zlatova. K opečenému vepřovému masu přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme bez podlití pod pokličkou lehce dusit ve vlastní šťávě.

  2. Do hrnce k masu, které si po chvilce pustilo společně s cibulí vlastní šťávu, přidáme na velmi jemno nakrájené sterilované okurky a lžičku Dijonské hořčice. Lehce podlijeme připraveným vývarem (cca ½ litru) a dusíme dále do měkka.

  3. Mezitím si očistíme růžičky kapusty od nevzhledných svrchních lístků, opereme a uvaříme je v páře během 20 - 30 minut, dle velikosti růžiček. Do hlubší pánve si dáme na jemno nakrájenou Lopenickou slaninu, kterou lehce ale ne úplně vypečeme. Přidáme nasekané stroužky česneku, a jakmile začne česnek vonět, tak přidáme v páře na skus uvařené růžičky kapusty. Několikrát společně prohodíme nebo promícháme a udržujeme poté teplé.

  4. Mezitím se nám krásně dodusilo vepřové maso, jehož šťávu dle potřeby a chuti dohustíme máslovou jíškou a případně doplníme zbytkem vývaru. Lehce prohřejeme cca 10 - 15 minut. Podáváme s vařeným bramborem a 4 - 5 růžiček kapusty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!