Vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřové koleno
- sůl
- černé pivo
- Na marinádu:
- 150 ml 10° černého piva
- 2 lžíce třtinového cukru
- čerstvý zázvor asi 2 cm
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 4 stroužky česneku
Postup Vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu
Postup přípravy receptu
-
V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme jí co nejvíce vetřít do všech zářezů. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.
Koleno přendáme do pekáče, vytřeme veškerou marinádu, dáme do pekáče na koleno, podlijeme černým pivem. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme asi 20 minut péct.
Poté snížíme teplotu na 150°C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny. Podáváme s pečivem jak teplé tak i studené a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem.