Vepřová žebírka s houbami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových žebírek (nejlépe špička)
2 ks větší cibule
2 PL sádla
půl sáčku grilovacího koření
1 ČL drceného kmínu
talíř pokrájených čerstvých hub (našel jsem jen růžovky a pár podhříbků - bída)
4-5 stroužků česneku
1/2 dl řepkového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si utřeme (rozmačkáme) česnek, smícháme v misce s olejem a pomatláme v tom důkladně žebírka naporcovaná na 3-4cm silné plátky (v plátku jedno žebro).

  2. Následně dobře posypeme ze všech stran grilovacím kořením.

  3. V kastrole (hrnci), který lze dát do trouby, osmahneme na sádle 1 cibuli do zlatova. Vložíme žebírka, orestujeme z obou stran, aby se maso dobře zatáhlo a nepustilo šťávu.

  4. Poté přihodíme na osminky pokrájenou druhou cibuli, dáme ještě odkryté do předehřáté trouby na 200°C a zapečeme asi 10 minut.

  5. Potom vyjmeme z trouby, podlijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme poklicí a pečeme při stejné teplotě 40min. Během pečení porce 2x obrátíme a popř. ještě podlijeme. Po této době výjmeme z trouby, podlijeme vroucí vodou tak, aby maso nebylo úplně potopené, promíchnem, pohodíme houbami, které přelijeme šťávou, pokmínujeme a dáme opět do trouby na 15 minut.

  6. Nakonec výjmeme z trouby, promícháme, aby houby nasákly šťávu a necháme pod poklicí asi 10min dojít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!