Vepřová žebírka s houbami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřových žebírek (nejlépe špička)
- 2 ks větší cibule
- 2 PL sádla
- půl sáčku grilovacího koření
- 1 ČL drceného kmínu
- talíř pokrájených čerstvých hub (našel jsem jen růžovky a pár podhříbků - bída)
- 4-5 stroužků česneku
- 1/2 dl řepkového oleje
Postup Vepřová žebírka s houbami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si utřeme (rozmačkáme) česnek, smícháme v misce s olejem a pomatláme v tom důkladně žebírka naporcovaná na 3-4cm silné plátky (v plátku jedno žebro).
Následně dobře posypeme ze všech stran grilovacím kořením.
V kastrole (hrnci), který lze dát do trouby, osmahneme na sádle 1 cibuli do zlatova. Vložíme žebírka, orestujeme z obou stran, aby se maso dobře zatáhlo a nepustilo šťávu.
Poté přihodíme na osminky pokrájenou druhou cibuli, dáme ještě odkryté do předehřáté trouby na 200°C a zapečeme asi 10 minut.
Potom vyjmeme z trouby, podlijeme šálkem vroucí vody, zakryjeme poklicí a pečeme při stejné teplotě 40min. Během pečení porce 2x obrátíme a popř. ještě podlijeme. Po této době výjmeme z trouby, podlijeme vroucí vodou tak, aby maso nebylo úplně potopené, promíchnem, pohodíme houbami, které přelijeme šťávou, pokmínujeme a dáme opět do trouby na 15 minut.
Nakonec výjmeme z trouby, promícháme, aby houby nasákly šťávu a necháme pod poklicí asi 10min dojít.