Vepřová slezina plněná, jako studené pohoštění
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 300 g vepřové sleziny (asi 1 větší kus)
- 60 g eidam nakrájený na delší špalíčky
- 50 g špek nakrájený na delší špalíčky
- 60 g masitá paprika nakrájená na delší proužky
- lahůdková cibulka podélně rozkrojená
- mletý pepř
- sůl
- olej nebo sádlo na smažení
- 3 silnější párátka, nebo menší špejličky
Postup Vepřová slezina plněná, jako studené pohoštění
Postup přípravy receptu
-
Slezinu opláchneme, osušíme a rozřízneme ji na 3 díly. Ostrým nožem odřízneme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce, ale ne naskrz. Od konce necháme cca 1 cm vcelku.
Proříznutý tunýlek maličko okořeníme pepřem a velice opatrně, aby se nám slezina neprotrhla zasuneme špalíčky sýra, špeku a zeleniny. Délku těchto surovin si předem pokrátíme na velikost o kousek menší, než je proříznutý otvor. Otvor sleziny zajistíme silnějším párátkem.
Naplněné sleziny položíme do pánve, nebo širšího kastrolu do rozehřátého tuku a po všech stranách prudce opečeme. Podlijeme malým množstvím horké vody a pozvolna dusíme přikryté poklicí 20 minut.
Během dušení každých 5 minut sleziny opatrně obracíme a dáváme pozor, aby se sleziny neprotrhly a nevytekl sýr. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak, aby se sleziny nepřipalovaly.
Sleziny vyjmeme na talíř a necháme při pokojové teplotě vystydnout.Poté krájíme na tenké plátky, podle potřeby osolíme a použijeme na studené pohoštění jako chuťovku, nebo na obloženou mísu.