Velikonoční kulajda

Recepty, Polévky

Suroviny

3-4 šalotky
kousek másla
hrst mražených hřibů
nastrouhané 2 mrkve
srpek celeru
1 petržel
3 vnější listy kapusty pokrájené na proužky
kmín drcený
špetka soli
špetka majoránky
2 střední (na kostky pokrájené) brambory
1/4 l smetanové koprové omáčky z předešlého dne:
1 pl másla
hl. mouka
bujón
2 dcl mléka
2,5 dcl smetany
kopr
ocet
sůl
cukr krupice
3 vejce
1 naťová zelená cibulka
případně smetana
kostka houbového bujónu
zelená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Několik na drobno pokrájených šalotek osmažím na másle, přidám hrst mražených hub, nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 kořínky mrkve, srpek celeru, 1 kořínek petržele), dnes jsem přidal ještě tři vnější listy kapusty pokrájené na proužky, drcený kmín, přidám špetku soli a majoránky a vložím do hrnce na kostky nakrájené brambory.

  2. Po chvíli dušení pod pokličkou zaliji vařící vodou a nechám vařit doměkka.

  3. Protože kulajdu dělám hlavně proto, že nám zbude trochu koprovky z minulého dne, přidám zbytek koprovky do vařící polévky a rozmíchám. Znovu přivedu k varu a do polévky vmíchám na pánvi osmažená 3 vejce na naťové cibulce, nechám mírně srazit a odstavím.

  4. Opepřím a přisolím podle chuti, dnes jsem přidal při vaření i jednu kostku houbového bujónu Maggi.

  5. Chybí už jen trocha posekané zelené petrželky a bylo-li málo smetanové omáčky, může se přidat před odstavením smetana a krátce povařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!