Velikonoční kulajda
Recepty, PolévkySuroviny
- 3-4 šalotky
- kousek másla
- hrst mražených hřibů
- nastrouhané 2 mrkve
- srpek celeru
- 1 petržel
- 3 vnější listy kapusty pokrájené na proužky
- kmín drcený
- špetka soli
- špetka majoránky
- 2 střední (na kostky pokrájené) brambory
- 1/4 l smetanové koprové omáčky z předešlého dne:
- 1 pl másla
- hl. mouka
- bujón
- 2 dcl mléka
- 2,5 dcl smetany
- kopr
- ocet
- sůl
- cukr krupice
- 3 vejce
- 1 naťová zelená cibulka
- případně smetana
- kostka houbového bujónu
- zelená petrželka
Postup Velikonoční kulajda
Postup přípravy receptu
-
Několik na drobno pokrájených šalotek osmažím na másle, přidám hrst mražených hub, nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 kořínky mrkve, srpek celeru, 1 kořínek petržele), dnes jsem přidal ještě tři vnější listy kapusty pokrájené na proužky, drcený kmín, přidám špetku soli a majoránky a vložím do hrnce na kostky nakrájené brambory.
Po chvíli dušení pod pokličkou zaliji vařící vodou a nechám vařit doměkka.
Protože kulajdu dělám hlavně proto, že nám zbude trochu koprovky z minulého dne, přidám zbytek koprovky do vařící polévky a rozmíchám. Znovu přivedu k varu a do polévky vmíchám na pánvi osmažená 3 vejce na naťové cibulce, nechám mírně srazit a odstavím.
Opepřím a přisolím podle chuti, dnes jsem přidal při vaření i jednu kostku houbového bujónu Maggi.
Chybí už jen trocha posekané zelené petrželky a bylo-li málo smetanové omáčky, může se přidat před odstavením smetana a krátce povařit.