Pletýnky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
120 ml oleje
300 ml mléka
42 g droždí
1 lžička krystalového cukru
8 g soli
1 vaječný bílek na potření
Na posypání:
sezam
semínka
kmín
hrubá mořská sůl
kdo chce může 5 min před koncem posypat strouhaným tvrdým sýrem

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme kvások zo 100 ml mlieka, droždia, 5 lyžičiek múky a kryštálového cukru. Zamiešame a necháme kvások na teplom mieste podkysnúť 10 -15 min.

  2. Kvások, soľ, zvyšné mlieko a olej pridáme do múky a vypracujeme vláčne cesto (ručne alebo v pekárničke). Vymiesené cesto necháme podkysnúť 20 min na teplom mieste, podľa možnosti pri teplote 25°C.

  3. Cesto navážime po 120 g. Upletieme pletenky a prikryté utierkou necháme opäť kysnúť 35 - 40 min.

  4. Pletenky potrieme vaječným bielkom, posypeme ľubovoľnými semienkami a vložime do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme 11- 13 min dozlatova. Teplota by mala byť medzi 190 -200°C.

  5. Pekne upečené vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!