Vegetariánské chilli s pečenými batáty
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 2 konzervy hnedé fazole (800 g)
- 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)
- 100 g cervena čočka
- 1 červená paprika
- chilli paprička
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 kl římský kmín
- 1 kl mlety koriandr
- 1 kl sladka mleta paprika
- (vsetky cajove lyzicky davajte s kopcekom)
- 1 PL rajský protlak
- sůl
- mletý pepř
- svazek koriandrové nati
- 3 PL rostlinny olej (pokial mozno, tak nie olivovy)
- limetkova šťava
- Na prilohu:
- bataty
- cayenský pepř nebo palivu mletu papriku
- drcený kmín
- sůl
- mletý pepř
- olej na potření
Postup Vegetariánské chilli s pečenými batáty
Postup přípravy receptu
-
Cibulu a cesnak ocistime a nakrajame na kusky.
Stiplavu papricku nakrajame. Urcite si sami ake mnozstvo doma znesiete, ale pamatajte, ze spravne chilli musi palit.
Koriandrovu kyticku ocistime od poskodenych casti a skrajame stonky na male kusky. Cast s listkami nechame bokom.
Na rozohriatom oleji poprazime cibulu, cesnak a stiplave papricky.
Pridame suchu lupanu sosovicu. Musi byt lupana.Je jedno ci cervena, alebo zlta, ale rozhodne nie klasicka, z ktorej varievame polievku.
Pridame lyzicu paradajkoveho pretlaku a konzervu krajanych paradajkovych kuskov. Mozeme pridat aj par ceresnovych paradajok.
Pridame sol, koriandrovy prasok, koriandrove nasekane stonky, rimsku rascu (kumin), mletu papriku. Vsetko premiesame a zalejeme 150 ml mnozstvom vody.
Privedieme k varu, stisime zdroj tepla, dame pod pokrievku a varime kym nie je sosovica uplne makka (cca 25 minut).
Cervenu hrubostennu papriku zbavime jadier a nakrajame ju na velmi tenke pruzky a tie na kocky. Vhodime ich do chilli.
Teraz do chilli pridame dve fazulove konzervy…bez tekutiny. Ak mate tekutiny malo, tak prilejte s fazuloveho nalevu.
Este pridame limetovu stavu.
Vsetko nechame prevriet na jednu bublinu a vypneme. Ak treba, tak si este dochutte koreninami a solou.
Hotove chilli je huste a mokrej konzistencie. Sosovica je viacmenej rozpadnuta a chilli nam zahustila. Paprikove kocky su makke, ale zaroven chrumkave a nestratili nic zo svojej paprikovej chuti.
Kym sa vari chilli, tak si upecieme bataty. Sladke zemiaky su velke, takze ja som pouzila jeden. Zemiak osupeme a nakrajame na kolieska. Poukladame ich na plech, vylozeny papierom na pecenie. Pokvapkame ich olejom (ja som pouzila stetec), posolime, posypeme nahrubo mletym korenim, stiplavou paprikou a rascou. Vlozime do vyhriatej rury na 200 stupnov a pecieme nejakych 30 minut, otocime ich a ak treba dopecieme aj zvrchu. Ja som este urobila guacamole a tam som pouzila nasekane koriandrove listky, keby som ho nerobila, tak by som nimi posypala bataty.