Veganská pomazánka k zavaření
Recepty, ZavařeninySuroviny
- cuketa
- lilek
- rajčata (přibližně stejný poměr jako k jedné střední cuketě)
- dva stroužky česneku
- hrst čerstvých bylinek dle chutí a možností
- hrst pohanky lámanky
- dvě lžíce olivového oleje
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- pepř
- kurkuma (nemusí být)
Postup Veganská pomazánka k zavaření
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme zeleninu na kousky cca 3x3 cm.
Do pekáče vlijeme dvě lžíce olivového oleje, vložíme zeleninu, bylinky a česnek, osolíme dle chuti. Pečeme na plný výkon asi 20 minut, průběžně podléváme vodou tak, aby zelenina neplavala a voda se postupně vypařovala (pustí-li zelenina dost vody, nemusíme ani podlévat). Průběžně promícháváme.
Jakmile je zelenina měkká (cca po 20 minutách), přidáme k pohanku lámanku, vypneme troubu a necháme dojít.
Takto upečenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme pepř, kurkumu, lahůdkové droždí a ještě pomixujeme. Dle chuti dosolíme či dokořeníme.
Horké plníme do zavařovacích sklenic a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout.