Veganská pomazánka k zavaření

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

cuketa
lilek
rajčata (přibližně stejný poměr jako k jedné střední cuketě)
dva stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek dle chutí a možností
hrst pohanky lámanky
dvě lžíce olivového oleje
4 lžíce lahůdkového droždí
sůl
pepř
kurkuma (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme zeleninu na kousky cca 3x3 cm.

  2. Do pekáče vlijeme dvě lžíce olivového oleje, vložíme zeleninu, bylinky a česnek, osolíme dle chuti. Pečeme na plný výkon asi 20 minut, průběžně podléváme vodou tak, aby zelenina neplavala a voda se postupně vypařovala (pustí-li zelenina dost vody, nemusíme ani podlévat). Průběžně promícháváme.

  3. Jakmile je zelenina měkká (cca po 20 minutách), přidáme k pohanku lámanku, vypneme troubu a necháme dojít.

  4. Takto upečenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme pepř, kurkumu, lahůdkové droždí a ještě pomixujeme. Dle chuti dosolíme či dokořeníme.

  5. Horké plníme do zavařovacích sklenic a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!